latinica  ћирилица
30/09/2024 |  18:10 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Давид Перић - Љубав према шаху почела још у дјетињству (ВИДЕО)

Међународни шаховски фестивали, регионална такмичења , државна првенства, само су нека на којима је млади Давид Перић из Бијељине, освојио прво мјесто и златну медаљу. И све то, са само десет година, такмичећи се у знатно старијим и озбиљнијим категоријама од своје.
Давид Перић - Фото: РТРС
Давид ПерићФото: РТРС

Он сваку одиграну партију шаха, запамти до посљедњег детаља, сваки потез који је повукао противник, вјешто анализира.

Иако изгледа потпуно невјероватно, али меморија и капацитети овог дјечака премашили су засигурно меморију просјечног човјека.

Љубав према шаху родила се сасвим случајно, и из дана у дан постаје све већа.

- Тренирам шах три године и заволио сам шах зато што су ми родитељи купили једну магнетну таблу и ја сам то заволио зато што се фигуре могу залијепити, онда смо схватили да постоји овај клуб и уписао сам се и тако је све почело - прича Давић.

И за његовог тренера најтеже је управо набројати шта је Давид до сада све освојио. Троструки је првак Републике Српске и БиХ, првак у убрзаном и брзопотезном шаху, као и у стандарду.

И то су само неке од награда, а већ увелико такмичи се у кадетским и сениорским категоријама.

- Изнад свих тих резултата је само дијете, које је уствари дивно дијете и за примјер треба да буде многој, многој дјеци. Значи добро слуша, вриједан је, паметан је и чврсто је на земљи - навео је Синиша Елез, тренер Шаховског клуба "Свети Георгије", Бијељина.

И док многи Давидови вршњаци жуде за игрицама, рачунарима, таблетима, овај дјечак са уживањем и преданошћу вриједно тренира шах.

- Шах је много кориснији, него играти игрице на мобилним телефонима - додао је Елез.

Бројна такмичења тек предстоје, таленат је засигурно неминован, али без преданог рада и вјежбе, не може се напредовати.

Сваки тренутак корисно уложен у здраво дјетињство, залог је за добру и квалитетну будућност.