latinica  ћирилица
30/09/2024 |  17:47 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Препозната политика Додика - побједа загарантована

СНСД са великим оптимизмом чека изборни дан, јер је политика ове странке препозната и прихваћена широм Републике Српске и у одређеним општинама у Федерацији БиХ, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је предизборну кампању оцијенио као успјешну и снажну, рекавши да СНСД са великим оптимизмом ишчекује 6. октобар.

- Синоћ сам разговарао са једним дипломатом из ЕУ, који је рекао да су сви у дипломатском кору фасцинирани енергијом лидера СНСД-а Милорада Додика и, како он рече, да су констатовали да је Додик у седам дана обишао више терена него сви политички супарници и у Републици Српској и у ФБиХ заједно у цијелој кампањи - рекао је Ковачевић и додао да то довољно говори са каквом енергијом је СНСД приступио кампањи.

Ковачевић је истакао веома добру организацију СНСД-а широм Српске.

Он је навео да поново очекује подршку мађарског премијера Виктора Орбана и његове политичке партије Фидес, те да је изражена и подршка из Србије.

- Ускоро ће свима бити јасно и у ФБиХ и у БиХ - рекао је Ковачевић за "Н1".

Он је додао да се, када је ријеч о тој подршци, не може говортити о мијешању у унутрашњу политику једне земље, већ о унутар српским односима.

- То су ствари које су између Срба добро дошле када је у питању Мађарска и странка Фидес и мислим да је добро да се странке које имају сарадњу и подржавају. И ми подржавамо Фидес када они учествују на било којем изборном ниову у Мађарској - рекао је Ковачевић и истакао да људи воле да подржавају побједнике.

Ковачевић, који је и делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине, нагласио је да ће резултатаи СНСД-а на овим изборима бити изузетно добри.

- Мислим да ни у опозицији, ни у међународним круговима, не постоји нико ко мисли да је могуће да СНСД неће бити убједљиви побједник ових избора - рекао је Ковачевић.

Он је додао да нема сумње да ће СНСД добити највише начелничких и градоначелничких позиција, не само у Српској, него у цијелој БиХ.

- Питање је само да ли ће то бити 90 одсто или 70 одсто општина - рекао је Ковачевић.

КОВАЧЕВИЋ: СВИ ПОЛИТИЧКИ САВЕЗИ ДОЗВОЉЕНИ ОСИМ СА ОПОЗИЦИЈОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Радован Ковачевић изјавио је да су се коалициони партнери на нивоу БиХ раније договорили да имају пуну слободу наступа на локалним изборима у БиХ, али да никоме није дозвољено прављење било каквих савеза са опозиционим странкама из Републике Српске.

- Ми смо, као што је познато јавности, заузели став унутар партије /СНСД/ и унутар коалиционих партнера да сви имају потпуну слободу да се кандидују гдје желе, да имају потпуну слободу да иду против нас и да иду самостално, али да никоме, ни нама, ни њима није дозвољено да правимо било каква партнерства и било какве савезе са странкама из опозиције из Републике Српске - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да ће, уколико негдје дође до тога да је неко заједно са опозицијом покушавао да руши неког другог партнера унутар коалиције, на такве ствари сасвим сигурно бити одговорено, али је додао да за сада тога није било.

Ковачевић је нагласио да ни СНСД ни он лично апсолутно не сумњају у побједу СНСД-а у највећем броју општина у Републици Српској, а очекује и одличан резултат у неким локалним заједницама у Федерацији БиХ.

Он је навео и да није никакав проблем уколико људи прелазе из једне у другу странку, јер је то њихов избор према слободној вољи.

- Међутим, мислим да се стално тражи некакав разлог и некакав повод за дестабилизацију Републике Српске. Свима који то раде имам веома јасну поруку - не надајте се ничему осим томе да ће Република Српска послије ових избора остати и бити још стабилнија и јединственија као резултат већинске воље народа - поручио је Ковачевић за "Н1".

Упитан да прокоментарише одређени застој у јавној комуникацији странака у владајућој коалицији на нивоу БиХ, Ковачевић је рекао да све вријеме постоји воља представника Републике Српске за дијалогом и постизањем договора, али за то није било воље политичког Сарајева.

- Нажалост, није постојала воља међу странкама са сједиштем у Сарајеву, они су више жељели да се свађају са /предсједником Републике Српске и лидером СНСД-а/ Милорадом Додиком, јер је очигледно да кад нису у свађи са Додиком, они не постоје и уопште их нема у јавном простору, јер не могу да нађу ниједну тему са којом ће бити примјећени, осим тога да критикују или нападају Додика - навео је Ковачевић.

Он је истакао да Републику Српску те свађе и те ствари апсолутно не занимају.

- Ми желимо да радимо у интересу грађана Српске, желимо да штитимо и заступамо интересе свих наших грађана, српског народа и институција Републике Српске, што ћемо радити у народном периоду - поручио је Ковачевић.