latinica  ћирилица
30/09/2024 |  17:14 ⇒ 18:33 | Аутор: Агенције

Преминуо Дикембе Мутомбо (ФОТО)

Легендарни кошаркаш Дикембе Мутомбо преминуо је у 59. години живота.
Дикембе Мутомбо (Фото:  EPA/ERIK S. LESSER, илустрација) -
Дикембе Мутомбо (Фото: EPA/ERIK S. LESSER, илустрација)

Мутомбо је преминуо након борбе са тумором мозга.

Чувени центар је доминирао НБА лигом током 1990-их и 2000-их година: Четири пута је био дефанзивац године, осам пута Ол-стар, три пута члан првог тима лиге, други је свих времена по укупном броју блокада, а трећи у блокадама по утакмици.

Мутомбо је био ожењен супругом Роуз, са којом је имао троје деце, а уз коју је усвојио четворо дјеце њене преминуле браће.

Кошаркаш рођен у Конгу каријеру је почео у Денверу, а касније играо за Атланту, Филаделфију, Њу Џерзи, Њујорк и Хјустон.

"Мутомбо је једноставно био већи од живота"

НБА лига опростила се од легендарног кошаркаша Дикембеа Мутомбоа.

- Дикембе Мутомбо је једноставно био већи од живота. На терену је био један од највећих блокера и одбрамбених играча у историји НБА. Ван паркета је давао је срце и душу да помаже другима. Није био нико квалификованији од Дикембеа да служи као први глобални амбасадор НБА. Он је био хуманитарац у својој сржи. Волио је што је кошаркашка игра могла да учини да позитивно утиче на заједнице, посебно у његовој родној Демократској Републици Конго и широм афричког континента. Имао сам привилегију да путујем по свијету са Дикембеом и из прве руке видим како су његова великодушност и саосјећање подизали људе током година - стоји у саопштењу комесара НБА лиге.

- Дикембеов несаломиви дух се наставља у онима којима је помагао и инспирисао током свог изузетног живота. Ја сам један од многих људи чије је животе дирнуло Дикембеово велико срце и јако ће ми недостајати. У име цијеле НБА породице, шаљем моје најдубље саучешће Дикембеовој жени, Роуз, и њиховој дјеци и свјетској кошаркашкој заједници коју је он заиста волио и која му је узвратила - додаје се.