latinica  ћирилица
30/09/2024 |  16:20 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Прњавор: Озваничен почетак радова на погону за прераду млијека вриједном око пет милиона евра

У Прњавору се гради погон за прераду млијека.
Идејни пројекат погона за прераду млијека - Фото: РТРС
Идејни пројекат погона за прераду млијекаФото: РТРС

Иницијативу за овај пројекат вриједан пет милиона евра покренуло је Удружење мљекара Републике Српске, а биће укључено више од 400 фармера из Српске.

Подршку овом пројекту дало је ресорно министарство које и подстицајима и премијама за млијеко јача овај сектор пољопривреде.

Данас је за подршку набавке пољопривредне механизације и заштити здравља животиња за 389 корисника исплаћено скоро два милиона марака.

Производни погон за прераду млијека у Прњавору почетног капацитета 5000 литара дневно капитални је пројекат мљекара у Српској. У фокусу производње биће сиреви и маслац. Драган Балтић из Приједора производњом млијека бави се дуже од 20 година. Један је од највећих произвођача у Српској. Сигуран пласман млијека каже пружа могућност за проширење фарме.

- Сигуран сам да ће овај пројекат добро доћи цијелој Републици Српској и свим произвођачима сировог млијека јер повећањем откупа требале би се повећати и цијене млијека, а наш циљ је управо да се поправи ситуација на фармама и створе бољи услови за производњу - рекао је Балтић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Милорад Арсенић рекао је да је почетак радова на изградњи "Наше мљекаре" у Прњавору велики успјех за све који се баве овом производњом, али и обавеза.

- Све о чему смо разговарали протеклих година, о чему смо маштали почиње се остваривати. Град Прњавор и ресорно министарство дају нам несебичну подршку, сигуран сам да ћемо успјети - рекао је Арсенић.

Циљ је у мљекари произвести оне производе којих нема довољно на домаћем тржишту.

Директор Мљекаре Миљан Ербез истакао је да је ријеч о инвестицији која је први примјер имплементације неких норми ЕУ у организацији пољопривредника, а да је иницијатива за изградњу покренута из Удружења мљекара Републике Српске, које је и сувласник заједно са још 16 чланова фармера, произвођача млијека који су уложили властита средства.

Ербез је рекао новинарима да је вриједност пројекта по садашњим цијенама са свим материјалом и опремом која ће бити инсталирана око пет милиона евра, а да је у првом циклусу планирана производња 5.000 литара млијека дневно.

Са око 10 милиона литара годишње производње, Прњавор је трећи град у Српској по количини откупног млијека. Велики број произвођача и близина ауто-пута разлози су због којих је овај град изабран за локацију мљекаре.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш рекао је да је овај град добро мјесто за изградњу "Наше мљекаре" због саобраћајне повезаности, близине ауто-пута, али и чињенице да је Прњавор трећа локална заједница у Републици Српској по производњи откупног млијека.

- Наши пољопривредни произвођачи произведу 10 милиона литара млијека годишње. На овом пројекту интензивно радимо двије-три године, а Прњавор је обезбиједио плац у Пословној зони - рекао је Томаш и изразио увјерење да ће се наредних мјесеци моћи свједочити убрзаном развоју ове мљекаре.

Влада Републике Српске у изградњу мљекаре уложиће пола милиона марака.

Почетку радова присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, који је поручио да је изградња погона за прераду млијека у Прњавору претеча за заштиту домаће производње у Републици Српској.

Мљекара ће програм производње прилагодити европским стандардима.

Рок завршетка радова је септембар 2027. године.