latinica  ћирилица
30/09/2024 |  16:16 ⇒ 16:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Зауставити Приштину у спровођењу насиља над Србима

Одбор Скупштине Србије за Косово и Метохију позвао је међународну заједницу, посебно оне државе које имају несумњив утицај на власти тзв. Косова, да енергично и хитно зауставе Приштину у континуираном спровођењу систематског, свеобухватног и широко распрострањеног насиља над Србима.
Скупштина Србије (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Скупштина Србије (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Одбор је на данашњој сједници, без присуства медија, упутио и позив да власти самопроглашеног Косова без одгађања реализују одредбе потписаних споразума у оквиру Дијалога и да формирају Заједницу српских општина.

Из Одбора је саопштено да је пружена пуна подршка српском народу и политичким представницима српског народа – Српској листи на Косову и Метохији да се мирно и демократски боре за своја људска права и безбједан живот и опстанак.

На сједници је дата подршка наставку конструктивног приступа Београда, који испуњава своје обавезе из дијалога, као и пакету правних и социјално-економских мјера који је Влада Србије на иницијативу предсједника Републике, усвојила с циљем заштите права Срба и виталних државних и националних интереса на територији покрајине.

- У том смислу, Одбор изражава посебно очекивање да ће посебно тужилаштво које ће бити успостављено у примјени наведених мјера максимално ефикасно процесуирати све налогодавце, подстрекаче, помагаче и извршиоце кривичних дјела почињених над грађанима Србије на простору Косова и Метохији од стране режима у Приштини, предвођеног Аљбином Куртијем - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је Одбор за Косово и Метохију пружио пуну подршку српском преговарачком тиму и осудио једностране потезе приштинских власти, који су очигледан удар на дијалог, али због којих Приштина до сада није трпјела никакве посљедице од међународне заједнице.

На сједници су размотрене информације о безбједносној ситуацији на Косову и Метохији које су доставили МУП Србије, Министарство одбране, Безбједносно-информативна агенција, Канцеларија за Косово и Метохију и Канцеларија за координационе послове у преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини.

Одбор је оцијенио да је нестабилна и напета ситуација на Косову и Метохији посљедица континуираних ескалаторних потеза Приштине и Аљбина Куртија, који срачунато врше свакодневно институционално, физичко и психичко насиље, дестабилизујући ситуацију и стварајући немогуће услове за живот Срба на Косову и Метохији.