latinica  ћирилица
30/09/2024 |  15:18 ⇒ 17:22 | Аутор: Агенције

Поплаве у Непалу, најмање 200 жртава

Стрпљива истрага за могућим преживјелима настављена је у насељима Катмандуа, прекривених блатом због поплава и клизишта невиђених размјера, у којима је погинуло најмање 200 становника.
Поплаве у Непалу (Фото: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA, илустрација) -
Поплаве у Непалу (Фото: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA, илустрација)

У ноћи на суботу су главни град Непала, као и већи дио истока и средњег дијела земље, погодиле поплаве какве нису виђене у задњих двадесет година на крају сезоне азијског љетног монсуна.

Читава насеља Катмандуа покриле су блатне бујице и отпаци, а посљедица су изненадне поплаве ријеке Багмати која пресијеца долину.

- По посљедњим подацима којима располажемо, погинуло је 200 људи, 127 их је повријеђено, а 26 их се још воде као нестали - рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Риши Рам Тивари.

Бројни путеви који повезују Катманду с остатком земље потопила је блатна бујица.

Најмање 35 жртава остало је живо затрпано у три возила када је клизиште прекрило један од путева, које се налазе јужно од главног града.

- Наш приоритет је потрага и спашавање, а то се односи и на људе који су остали заглављени на путевима - истакао је Тивари. 

Непалска војска је објавила да је провела више од 4.000 евакуација, највише хеликоптерима, моторним чамцима и чамцима за спашавање.

За чишћење путева користе се булдожери и бројне машине за ископавања.