latinica  ћирилица
30/09/2024 |  15:14 ⇒ 15:16 | Аутор: СРНА

Брнабић: Због опструкције опозиције нема времена за ванредну сједницу о литијуму

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је да, по свему судећи, неће бити времена за ванредну сједницу о литијуму због опструкције опозиције, која је све учинила да се не заврши на вријеме претходна ванредна сједница о ребалансу буџета како не би било времена за ново ванредно засједање, пошто редовно креће у поноћ.
Ана Брнабић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Ана Брнабић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Брнабићева је на конференцији за новинаре у згради парламента рекла да је кривица на опозицији и појаснила да неће бити времена за расправу о измјенама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, који је поднијело 86 опозиционих и самосталних посланика.

Овим измјенама и допунама се предлаже забрана истраживања и експлоатације литијума и бора, а представници власти инсистираће да се тај приједлог закона нађе на редовном засједању.

- То се зове опструкција. Причали су искључиво ван дневног реда, ништа нису имали да кажу о буџету, подршци породицама са дјецом. Стиде се свог приједлога закона, какве лажи и будалаштине су изнијели. А коначно и да грађани виде какав би утицај имао тај приједлог закона да се не дај Боже усвоји, на привреду и државу, домаће инвестиције. Да виде колико је тај приједлог закона глуп и штетан - додала је она.

Брнабићева је рекла да ће предложити да се тај приједлог закона о литијуму разматра на редовном засједању и да неће чекати јануар и почетак новог ванредног засједања.

У Скупштини Србије у току је пауза, која је одређена током ванредне сједнице о ребалансу буџета од 18,5 милијарди евра, на чијем дневном реду су и допуне Закона о финансијској подршци породици с дјецом, којим ће родитељски додатак постати убједљиво највећи на Балкану.

Укупни приходи предвиђени ребалансом износе 2.173,3 милијарде динара /више од 18,5 милијарди евра/, што је за 6,5 одсто више од иницијалног буџета, а пројектована стопа раста за 2024. годину износи 3,8 одсто БДП-а.

Министарка за бригу о породици и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски је прије неколико дана образложила да измјене и допуне Закона о финансијској подршци породици с дјецом предвиђају да ће право на увећан родитељски додатак имати све мајке чија су дјеца рођена од 1. јануара 2024. Године.

Тако ће та накнада за прво дијете износити 500.000 динара /4.273 евра/, за друго 600.000 /5.128 евра/ динара, за треће дијете 2.280.000 динара /19.487 евра/, и за четврто дијете 3.180.000 динара /27.179 евра/.

Право на увећану једнократну финансијску помоћ од 135.000 динара /1.153 евра/ добијаће и мајке за рођење другог и трећег дјетета, а уз родитељски додатак добијаће се и паушално за куповину беби опреме у износу од 7.500 динара /64 евра/.