latinica  ћирилица
30/09/2024 |  13:40 ⇒ 15:07 | Аутор: Агенције

Израел ушао у Либан (ВИДЕО)

Израел је први пут извео напад унутар граница Бејрута, погодивши стамбену зграду у дистрикту Кола.
Војска Израела (фото: EPA-EFE/ ATEF SAFADI) -
Војска Израела (фото: EPA-EFE/ ATEF SAFADI)

Уочи могућег копненог напада на Либан, израелске специјалне снаге већ спроводе истражне операције унутар Либана. Израелски тенкови су увелико нагомилани на граници.

Израелски званичник рекао је за Ен-Би-Си Њуз да су операције покренуте у јужном Либану.

Споменуте операције осмишљене су за прикупљање обавјештајних података и испитивања положаја Хезболаха, преноси Nova.rs.

Израелски министар одбране Јоав Галант говорио је о могућности проширења војне офанзиве док војска гомила тенкове на граници с Либаном.

У саопштењу из Галантовог кабинета у суботу наведено је да се спроводи процјена оперативне ситуације у вези са, како је названо, "ширењем активности ИДФ-а у сјеверном подручју".

Касније су израелски тенкови и трупе фотографисани у близини границе, што је уредница Скај њуз Дебора Хејнс, описала као "најјаснији знак до сада" да ће се сукоб Израела са Хезболахом додатно проширити након убиства лидера Хезболаха Хасана Насралаха.

Војска је саопштила да мобилише још три батаљона резервних војника који ће служити широм земље. Двије бригаде су већ послате на сјевер Израела како би се припремиле за могућу копнену инвазију.

Сједињене Америчке Државе су упутиле хитан апел обје стране на уздржаност, упозоривши израелског премијера Бењамина Нетанјахуа да рат неће вратити 60.000 расељених Израелаца у њихове домове на сјеверу земље. Међутим, Нетанјахуове агресивне тактике повећале су му рејтинг у анкетама.

Израел наставља са ваздушним нападима на Либан. Према либанском министарству здравља, најмање 100 људи је погинуло у недјељу, а један министар је упозорио да се земља налази на ивици катастрофе.