latinica  ћирилица
30/09/2024 |  13:19 ⇒ 13:21 | Аутор: mondo.rs

Ко је Хеберт Кикл, побједник парламентарних избора у Аустрији

Након што је аустријска, европска и свјетска јавност сазнала да је изборни побједник недјељних парламентарних избора у Аустрији лидер крајње деснице Слободарске партије (ФПО) Херберт Кикл (56), који користи националсоцијалистички жаргон и чија политика, као тврде посматрачи, веома блиска оној руског предсједника Владимира Путина и мађарског премијера Виктора Орбана, многи су се питали ко је заправо Кикл и куда жели да одведе Аустрију?
Херберт Кикл (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Херберт Кикл (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Херберт Кикл, чију је странку подржала скоро трећина бирачког тијела (око 29 одсто), рођен је 1968. године у Филаху у аустријској покрајини Корушка. Одрастао је у радничком насељу Радентеин. Оба родитеља су били фабрички радници и зато, како увијек понавља, "има велики респект према радницима" који тешко физички раде, зарађујући за живот.

Уписао је два студија на Универзитету у Бечу - студиј филозофије и историје, а затим новинарство и политичке науке. Међутим, нигдје у његовој биографији не пише да ли је нешто од тога завршио.

На чело ФПО дошао је у јуну 2021. са 88 одсто гласова и уз шкргутање зуба појединих партијских колега, којима се не свиђа Киклово небирање метода да дође до циља.

Од децембра 2017. до 2. маја 2019. био је министар унутрашњих послова у тадашњој влади Народне странке (ОВП) и крајње десничарске Слободарске партије (ФПО) канцелара Себастијана Курца, све до корупционашке афере "Ибица", када га је Курц натјерао да поднесе оставку, што му никада није опростио.

Након тога, Кикл се учврстио у аустријском парламенту као шеф Слободне странке (ФПО). Дакле, има довољно политичког искуства, које је све вријеме зналачки користио, стрпљиво плетећи, миц по миц, паукову мрежу како би поновно дошао на власт.

И зато су недјељни избори, на много начина, тренутак истине за Аустријанце. Многи од њих га виде као "спаситеља демократског поретка" и не смета им што сам себе у националсоцијалистичком жаргону назива "народним канцеларом".

Својим порукама "Аустрија Аустријанцима", "затворити границе и гарантовати сигурност", "тврђава" Аустрија, непропусну за егзотичне мигранте, азиланте и политички ислам, као и најавом борбе против естаблишмента и непотизма у владајућим структурама, очигледно је успио да хипнотише аустријске бираче. Поготово поруком у којој тражи потпуни СТОП за азиланте, како би се приближио бирачима, којима је доста криминалних имигранта који силују жене, нигдје не раде, проваљују, краду и воде уличне ратове.

А ту су још и страхови од исламистичких напада, које је Беч, нажалост, већ искусио уживо. И све то је очито дозлогрдило дијелу аустријског бирачког тијела, које муче поскупљења и напредна инфлација, посљедице пандемије короне итд.

Као што се види по броју гласова у гласачким кутијама, Кикл је вјешто капитализовао све изражене страхове аустријских грађана за будућност Аустрије, корак по корак, прво кроз успон ФПО, а затим и до изборне побједе. Побједа која би могла бити Пирова, ако нико не буде желио да прави коалицију са Киклом, како су то већ најавили лидери свих аустријских политичких партија.

Сада је на потезу најјача политичка снага у земљи, аустријски предсједник Александер Ван дер Белен. У сваком случају, недјељна (не)очекивана побједа крајње десничарске Партије слободе (ФПО) и њеног лидера Херберта Кикла, који је такође склон теоријама завјере попут оне старе о лијечењу ковида антипаразитским лијеком за коње, и најновије да Свјетска здравствена организација дјелује као "нова свјетска влада", удар је не само на Брисел већ и на све оне који се боре против екстремних политика у Европи, без обзира са ког политичког спектра долазе, преноси "Мондо".