latinica  ћирилица
30/09/2024 |  13:19 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске са вишечланом породицом Пртило и у газдинству Поповић у Требињу; Обишао мљекару "Пађени" у Билећи (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас воћара Милоша Поповића у Виноградима код Требиња, који је син погинулог борца.
Додик посјетио Газдинство Поповић -
Додик посјетио Газдинство Поповић

Поповићи се баве производњом сокова од дивљег нара те прерадом јабука, крушака и другог воћа.

Додик је нагласио да је породично газдинство Милоша Поповића организовано уз помоћ и подршку коју су обезбиједили мађарским програмом и то је један успјешан примјер.

- Поповић, чије се газдинство бави прерадом воћа, искористио је прилику коју му је пружила држава да напредује. Обезбијеђена је читава линија која је сада комплетирана и омогућава да се управо овим бави. Овдје су само сировина и пласман, оно што треба - навео је Додик.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је оцијенио да је ријеч о дивној породици са четворо мале дјеце.

- Онај ко хоће и жели да очува породицу и домаћинство, хоће да ради, увијек нађе посао. Они који стално јаучу како држава не ваља досадили су и Богу и народу, нека се ухвате посла и раде и биће за свакога. Поповић никога није молио, само је искористио прилику коју је пружила држава да напредује. Обезбиједио своја средства дијелом, дијелом држава помогла и ево успјешан примјер - каже Додик.

Поповић је истакао да се бави прерадом дивљег нара, производи матични сок и сируп, а годишње произведе од 20.000 до 30.000 флаша.

- Линија коју сте видјели набављена је јавним позивом Владе Мађарске и Владе Републике Српске, једини услов је био да произвођач буде мађарски. Вриједност линије је око 100.000 КМ. Ми смо учествовали са 30.000 КМ и сад имамо велики капацитет, тона на сат, то је 500-600 литара сока на сат - изјавио је Поповић.

Додао је да производе и матични сок вишње, боровнице, те мјешавине.

- Осим тога радимо услужно цијеђење воћа. Домаћини који имају своју јабуку поред куће донесу, ми исциједимо, спакујемо у амбалажу коју они желе. Овај посао радимо 20 година, а сокове продајемо у БиХ, Србији, односно у Херцеговачку кућу у Београду и Бањалуци. У послу ми помажу супруга и пријатељи. Посебно ми је драго што нас је обишао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Претходно је предсједник Српске посјетио вишечлану породицу пољопривредника Ристе Пртила у селу Гомиљани код Требиња.

Породица Пртило важи за узорну породицу, која има пољопривредно газдинство и бави се производњом цвијећа.

- Освјежење је доћи у овако расположену, веселу и радну породицу. Они раде и имају прилику да то прославе уз добро дружење и расположење - рекао је Додик.

Посјета породици Пртило (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Ристо Пртило, отац четворо дјеце, рекао је да његова породица обрађује 40 дулума земље, 15 пластеника.

- Хвала предсједнику што нас је обишао. Радимо поштено, зна нас свако. Не бих се никада мијењао за град. Производимо сво поврће, паприку, парадајз, производимо цвијеће, расад... Продајемо у Требињу, Билећи и Гацку на пијацама и путем кућне доставе - рекао је Ристо, а његов син Драган одрецитовао је пјесму посвећену предсједнику Српске.

Посјета породици Пртило (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

У посјети породици Пртило били су и градоначелник Требиња Мирко Ћурић и генерални директор Електропривреде Српске Лука Петровић. 

Предсједник Српске је посјетио и мљекару "Пађени" у Билећи гдје је разговарао са власником Ненадом Вукојем.

Милорад Додик у посјети мљекари Пађени (Фото: РТРС)

Додик у посјети мљекари Пађени (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)