latinica  ћирилица
30/09/2024 |  13:15 ⇒ 13:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Свечано дочекан први авион Ер Србије у Гуангџоу

Први авион Ер Србије који је полетјео за Гуангџоу из Београда око 00.30 часова, слетио је у тај кинески град око 18.30. часова по локалном времену, јавља Тањугов извјештач.
Ер Србија (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ер Србија (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Послије 12 сати лета, авион ербас 330, у бојама српске националне авио компаније, који носи лик Михајла Пупина, дочекан је у знак добродошлице на међународном аеродрому традиционалним поздравом воденим луком из ватрогасних топова.

У авиону је била и делегација Владе Србије коју је предводио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, а поред њега на лету су били и министар туризма и омладине Хусеин Мемић, државни секретари и новинарске екипе.

Гости на лету добили су сертификат Ер Србије поводом успостављања првог лета између Београда и Гуангџоа.

Ер Србија ће до ове дестинације летјети два пута седмично, а исто толико и кинеска авио компанија, па ће укупно бити четири лета до Гуангџоа недјељно, док се ускоро очекује и успостављање директне линије до Шангаја.

На званичној церемонији испраћаја авиона, министар Весић је ноћас оцијенио да овај лет доприноси челичном пријатељству Србије и Кине.

Према његовим ријечима, очекивања су да ће овај лет бити пословни, али да ће га користити и туристи.

Навео је и да су економске везе између двије земље све значајније, подсјетивши да је 1.јула на снази Споразум о слободној трговини.

Амбасадор Кине у Србији је уочи полијетања овог авиона указао да је ова провинција према којој је успостављен лет најснажнија у Кини, односно прва када је у питању БДП, па је тако избор Ер Србије да лети до овог мјеста прави.

Директор Ер Србије Јиржи Марек рекао је, на церемонији уочи лета, да та компанија проширује присуство у Кини и оцијенио да ће овај лет посебно бити занимљив пословној заједници.

Путници до Гуангџоа ће путовати авионом ербас 330 са конфугурацијом 18 сједишта у бизнис класи и 250 сједишта у економској класи, а путницима је на располагању и систем забаве у авиону на сваком сједишту.

Гуангџоу је важно међународно чвориште кинеске националне иницијативе "Један појас, један пут" и "Ваздушног пута свиле" и уједни главни аеродром у области Великог залива Гуандонг-Хонгконг-Макао.