latinica  ћирилица
30/09/2024 |  12:54 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Осмочлана породица Паспаљ из Бањалуке - примјер сложне и вриједне породице (ВИДЕО)

Осмочлана породица Паспаљ из Бањалуке, примјер је сложне и вриједне породице, која се поред свакодневних обавеза, врло успјешно бави узгојем паса, померанаца, увезених из Русије. Мама Дарија ове године понијела је и титулу Бањалучанке године.
Породица Паспаљ - Фото: РТРС
Породица ПаспаљФото: РТРС

Дарија Паспаљ, прије четири мјесеца, постала је шести пут мајка. Не планира да се ту заустави, жеља јој је да има још бројнију породицу. Бескрајно је поносна на своје шесторо дјеце и супруга, који је подржава у свему.

- Можда сам имала срећу да имам таквог супруга да ме прати у свему. Да он није такав отац, не би било ни толико дјеце. Да се дјеци обезбједи оно неопходно, не само материјално, него и љубав, вријеме, подршка и да то вријеме квалитетно проведу у разговорима, јер данас је са дјецом најбитније пуно разговарати - каже Дарија.

И не само разговарати, него учити дјецу да морају да дају свој допринос, не само кроз учење, него и помагање у обављању свакодневних обавеза.

- Мислим да сам помало и престрога мама, али ја не мислим тако, него мислим да дјецу треба од малих ногу учити да имају неке обавезе . Прикладно њиховим годинама да могу да ураде неке ствари, које им неће бити превелико оптерећење - додала је Дарија Паспаљ.

Поред бриге о бројној породици, већ 15 година, са великим успјехом, бави се узгојем паса померанаца, који захтијевају много бриге и пажње. Све то не пада јој тешко, јер цијела породица учествује у томе. Каже да се емпатија код дјеце развија и кроз бригу о животињама и да је због тога важно да дјеца имају кућне љубимце.

- Много пута сам гостовала, али никад нисам то рекла да је јако битно да људи схвате да је за дјецу добро да одрастају са животињама, јер дјеца кад створе обавезу да морају да приђу животињама сваки дан и да то није играчка, коју могу да оставе. Стварају ту емпатију и осјећај да су одговорни за нешто, таква дјеца су другачија. Вјерујте ми колко год да сам имала случајева да су дјеца имала потешкоће у говору, у развоју, јако пуно животиње промијене све то и доста брже дјеца напредују - прича Дарија.

Ове године Дарија је понијела ласкаву титулу "Бањалучанка године". Каже да је вјероватно пресудна била чињеница да има толико дјеце, али и њен хуманитарни рад. Наглашава да је за здраво друштво најважније да мајке буду задовољне, јер само тако ће одгајати и задовољну дјецу.

- Не дешава се често оваква појава да мајка има доста дјеце, а да се, поред тога, бави још неким активностима и да је успјешна у послу. Мислим да је можда мало криво и друштво, јер не дајемо вјетар у леђа том наталитету, као и тим мајкама, да се остваре у нечему још, поред те дјеце. Немогуће је, јер мислим да су разлог и финансијске могућности или недостатак времена, али надам се да ће се у неко догледно вријеме. Надам се да ће се ускоро неке ствари промијенити и да ће се мајкама из вишачланих породица дати могућност да његују своје хобије и те неке своје вриједности - поручила је Дарија.

Дарија је кћерка највећег шампиона у боксу из прве генерације Боксерског клуба "Славија" и једног од његових оснивача. Каже да је најважније лекције о хуманости и емпатији добила управо од оца Драгана Батара. Данас томе учи своју дјецу.

- Та хуманост, колико се одражавала у боксу, толико и у животу уопште. Толико ми је драго да су они то прихватили. Кћерка је далеко оштрија од зета, али увијек нађу заједнички језик, да нема свађе, а то је најбитније. И ја сам срећан, а поготово са шесторо унучади, нема веће среће од тога. И сви су сви за једног, један за све и то је најбитније - нагласио је Драган Батар, отац Дарије Паспаљ.