latinica  ћирилица
30/09/2024 |  12:37 | Аутор: СРНА

Вучевић: Све што је Кина урадила оставила трага и на кинеско друштво и на цијели свијет и човјечанство

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је, поводом 75 година од оснивања Народне Републике Кине, да све оно што је Кина урадила у том периоду није оставило само трага на кинеско друштво, већ и на цијели свијет и цјелокупно човјечанство.
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

- Просто су импозантни резултати напретка и развоја Кине, остварених у тих седам и по деценија. Пре свега на искорењивању сиромаштва, економском и социјалном јачању целокупне кинеске заједнице, технолошком напретку, али и далеко снажнијем присуству Кине у међународним односима - рекао је Вучевић за Кинеску медијску групу.

Вучевић је додао да би волио да се интензивира сарадња двије државе и у области образовања, јавне политике, иновација И технологије.

Премијер Србије је нагласио да Кина има стратешки приступ по стратешким питањима и да никада није условљавала сарадњу.

- Кина никада економску сарадњу није условљавала неким политичким одлукама или политичке одлуке условљавала економским мерама. Велика је разлика кад неко сарађује са вама без било какво условљавања, посебно у данашњим геополитичким околностима - рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да је Споразум о слободној трговини између Србије и Кине, који је ступио на снагу 1. јула ове године, фантастична прилика и за српску, и за кинеску привреду, да још ближе сарађују.

Према његовим ријечима, тај споразум је плод челичног пријатељства два народа и договора два лидера, предсједника Си Ђинпинга и Александра Вучића, као и да он отвара једно ново поглавље у сарадњи двије државе.

Он је подсјетио да је највећа гринфилд инвестиција у Србији била од компаније Линглонг, која је недалеко од Београда, отворила најмодернију фабрику гума, као и да је током посјете кинеског предсједника Србији дефинисано да челично пријатељство прелази у заједницу Србије и Кине за заједничку будућност.

- То је највећи степен тих билатералних односа које Кина може да понуди једном партнеру. Увод у даље облике или још интензивније облике сарадње између наше две државе, и политичке, али и економске, социјалне, културне, образоване, по свим сегментима - рекао је Вучевић.