latinica  ћирилица
30/09/2024 |  11:44 ⇒ 15:08 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о електронској размјени података (ВИДЕО)

Министри управе и локалне самоуправе и правде Републике Српске Сенка Јујић и Милош Букејловић и предсједник Нотарске коморе Српске Борислав Радић, потписали су споразум о електронској размјени података, којим се успоставља сарадња ових институција.
Потписивање споразума - Фото: РТРС
Потписивање споразумаФото: РТРС

Овим споразумом и омогућавањем електронске размјене података олакшава се и убрзава процес рада нотара.

- Значај потписивања овог споразума је немјерљив у смислу побољшања услуга према грађанима и убрзања цијелог поступка пред нотарима, рекла је Јујићева.

Истакла је да је ријеч о још једном електронском сервису размјене података у вези са базом другог примјерка матичних књига који се чува у ресорном министарству.

Букејловић је прецизирао да је циљ овог споразума електронска размјена података унесених у централну базу другог примјерка матичних књига /умрлих, вјенчаних и рођених/, али и регистар лица који су држављани Републике Српске, односно БиХ.

- Циљ је бржи, једноставнији и лакши сервис који се тиче обављања нотарске службе, те израде нотарских исправа, односно свих услуга које пружају нотари - рекао је Букејловић.

Предсједник Нотарске коморе Српске Борислав Радић је рекао да ће бројне позитивне ефекте потписивања овог споразума осјетити грађани који користе услуге нотара.

- Oваква електронска повезивања и те како убрзавају и олакшавају рад нотарима, али и грађанима који су корисници њихових услуга - рекао је Радић.