latinica  ћирилица
30/09/2024 |  11:36 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Калинић: Не памтим да су се локални избори од Дејтона до данас одржавали у сложенијим околностима

Од Дејтона до данас не памтим да су се локални избори у Републици Српској одржавали у сложенијим и неповољнијим политичким и формално-правним околностима, истакао је Драган Калинић, бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

- У свакој нормалној земљи избори представљају врхунац исказивања слободне демократске воље њених грађана. Тако је било и у годинама иза рата чак и када су их надзирали ОЕБС и разне посматрачке мисије, а одвијали су се по законима усвојеним у домаћим парламентима. Популарно речено: "Празник демократије" - истакао је Калинић.

Он је нагласио да данас у условима протектората избори су претворени у сушту супротност од свега тога.

- Изборни закон је октроисан од особе без активне легитимације Савјета безбједности, дакле од самопрокламованог високог представника. ЦИК који је мимо Устава узурпирао надлежности републичке изборне комисије, нису ажурирани бирачки спискови (зар ће опет "покојници" гласати), бирачки одбори и њихови предсједници. Упркос прокламацији носе страначке дресове. Изгледа да ће опет бити "возикања" бирачких кутија (уз асистенцију ОС као да смо у Африци) и пребројавања гласова и ван радног времена. Увођење експерименталног електронског гласања, али на унапријед одређеним локацијама. И да не набрајамо даље - додао је Калинић.

Калинић наглашава да на политичком плану локални избори се одржавају у години санкција и политичких процеса неподобним политичарима прије свега из Републике Српске понајвише најјачој политичкој странци, уз константне пријетње политичким забранама и кроз економске казне урушавањем виталних основа наше земље.

- Све се то ради уз незапамћену кампању европске и америчке антисрпске елите. И наравно уз здушну асистенцију и навијање домаћих снага и то не само из тзв. пробосанског унитаристичког миљеа. Да ли су то онда правно и политички коректни услови за "слављење демократског права на слободан избор"? Наравно да нису. Зато је била ризична, али изгледа једино могућа одлука водећих политичких субјеката у Српској да се и под оваквим условима изађе на изборе. У противном садашњи однарођени политички дефанзивци потпомогнути суфлерима из политичког Сарајева могли би (по косовском Куртијевом моделу) освојити власт у бројним општинама у Српској и тако утабаном стазом довести у питање и опстанак наше земље као самосталне, слободне и демократске Републике српског народа у БиХ. Такође, трајно подебљати границу на Дрини и поново нас одвојити од наше матице. И преко ноћи заборавити на све оне који су својим животима бранећи домаћа огњишта најскупље платили нашу слободу - подвукао је Калинић.

Калинић поручује да избори, па и ови локални нису превасходно демократско, већ и еминентно национално питање.

- То су двије стране исте медаље. Грађанско - демократско право не смије да поништи наш национални идентитет. Они нису у колизији. Напротив. Логично је (упркос квазиграђанској пропаганди) да у конфедералним заједницама каква би по изворном Дејтону требало да буде БиХ, једно не искључује друго. Да закључим: "И на локалним изборима брани се Република Српска., њено демократско и национално биће - истакао је Калинић.

Он је рекао да се Српска и кроз ове изборе брани од локалне заједнице до републицког нивоа.

- Сваком разумном човјеку је јасно да је кућа стабилна само онда кад је у једном комаду од темеља до врха. Зато је неразумно али не и немогуће да ће након ових избора неке странке из Српске да би се дочепале власти, па и по цијену губитка националног идентитета олако ући у коалиције на локалном нивоу са странкама пробосанске (унитаристичке) оријентације. А приоритетно на шта ће такви антисрпски савези ударити биће извлашћивање локалне имовине Српске на ниво БиХ. Живи били па видјели!  Због тога је примјер коалиције свих српских странака за локалне изборе у Сребреници како би се осигурала побједа заједничког кандидата оно што би се кад би било среће и памети могло примијенити у још неким општинама - закључио је Драган Калинић.