latinica  ћирилица
30/09/2024 |  11:24 ⇒ 11:28 | Аутор: РТРС

Додик честитао Си Ђинпингу: Захвални на подршци коју сте нам пружали у најтежим тренуцима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку предсједнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу поводом 75. годишњице оснивања Народне Републике Кине.
Милорад Додик, Си Ђинпинг -
Милорад Додик, Си Ђинпинг

- Поводом седамдесет пете годишњице оснивања Народне Републике Кине велика ми је част и задовољство да Вама и пријатељском кинеском народу упутим најискреније честитке. Овом приликом изражавам захвалност Вашој земљи на подршци, коју нам је пружала у најтежим тренуцима. Ваша помоћ увијек је била благовремена, конкретна, без условљавања, али прије свега искрена и братска - наведено је у честитки предсједника Српске.

Обиљежавањем овог значајног јубилеја, каже Додик, обиљежавају се и сва достигнућа која је Ваша велика земља остварила водећи се визијом социјализма са кинеским караткеристикама.

- Још једном изражавам своју пуну подршку Вашим иницијативама попут Глобалне иницијативе за развој, Појас и пут, Ваше визије мултилатератизма и стварања човјечанства заједничке будућности, које, увјерен сам, могу дати значајн допринос стварању трајног мира, универзалне безбједности и заједничког просперитета. Кина је под Вашим вођством успјела да искоријени сиромаштво, што представља један од најзначајнијих глобалних успјеха нашег времена, који не само да је променио животе милиона људи, већ је и значајно доприњео остварењу миленијумских циљева развоја у свијету - истиче предсједник Српске.

Додик је искористио ову прилику да још једном изрази захвалност на принципијалном ставу Кине по питању поштовања међународног права и немијешању у унутрашња питања других земаља.

- Ваша посвећеност мирољубивом и конструктивном дијалогу, као и поштовање свих народа, без обзира на њихову величину, представљају основне вриједности које граде стабилни и праведнији свијет. Уз наду да ће Кина и у наредним годинама наставити да буде лидер у глобалном развоју и да ће њени принципи сарадње и мира служити као пример свима нама, молим Вас, да примите изразе мог дубоког поштовања - наводи се у честитки предсједника Републике Српске.