latinica  ћирилица
30/09/2024 |  11:02 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Годишњица формирања 43. приједорске моторизоване бригаде (ВИДЕО)

У Ракелићима код Приједора обиљеженa је 32. годишњица од формирања Четвртог батаљона 43. приједорске моторизоване бригаде.
Годишњица Четвртог батаљона 43. приједорске mb - Фото: РТРС
Годишњица Четвртог батаљона 43. приједорске mbФото: РТРС

Кроз батаљон, који је учествовао у стварању и одбрани Републике Српске, прошло је више од двије хиљаде бораца.

Четврти батаљон 43. приједорске моторизоване бригаде једна је од најистакнутијих јединица Војске Републике Српске. Борци овог батаљона истичу да нису изгубили ниједан педаљ територије коју су бранили. Да би евоцирали успомене и сјетили се погинулих сабораца, организовали су дружење.

Батаљон се истицао кадровском оспособљеношћу и материјалном опремљености. Циљ је био одбрана Српске.

- Штитили смо српски народ и наравно успјели смо у томе и јако сам поносан на борце ове јединице који су показали и пратили оно што је патријарх Павле казао између осталог ако мора да се ратује пушка мени, пушка њему па на бојно поље - рекао је командант Четвртог батаљона 43. приједорске моторизоване бригаде. Борислав Бојић.

Обиљежавањима чува се сјећање на све који су бранили и градили Републику Српску, који су дали допринос слободи у којој данас живимо.

- Слобода је кључна ријеч за сваку државу, слобода је кључна ријеч за будућност. Наши преци су се и у Другом свјетском рату борили за слободу, нажалост и у Одбрамбено-отаџбинском рату поново смо се борили за слободу и то да живимо своји на своме. Младе генерације желим да прате пут херојства наших предака - истакао је градоначелник Приједора, Слободан Јавор.

У Одбрамбено-отаџбинском рату батаљон је изгубио 36 бораца, а 163 је рањено. Њима у помен, служен је парастос, прислужење свијеће, положени вијенци и цвијеће.