latinica  ћирилица
30/09/2024 |  10:25 ⇒ 10:27 | Аутор: СРНА

Врањеш: Бећировић и Конаковић немају никакав капацитет - не могу нарушити углед Србије

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић не може да наруши углед Србије својим говором у Генералној скупштини УН у Њујорку јер за то нема капацитет, изјавио је амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.
Александар Врањеш (фото: TANJUG/ MSP/ nr) -
Александар Врањеш (фото: TANJUG/ MSP/ nr)

Врањеш је објаснио да је углед Србије манифестован када је у Генералној скупштини УН била резолуција о Сребреници и када је већи број земаља и чланица био на страни Србије и српског народа.

- Ни Бећировић нити /министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин/ Конаковић немају никакав капацитет да могу да наруше углед Србије - рекао је Врањеш за Телевизију Курир.

Према његовим ријечима, они такозваном политичком митоманијом бошњачке политичке елите покушавају да своје митове, које су изградили у Сарајеву, пренесу на глобални план, али је то потпуно безуспјешно.

- Имајте на уму да већина сале у Генералној скупштини УН данас БиХ поимује као државу која је пријетња и опасност по тероризму у свијету, а не држава која може да нарушава углед било коме. Тако да не треба нико у Србији да буде забринут да ли је оваквим изјавама могао да буде нарушен углед - рекао је Врањеш.

Напоменуо је и да Бећировић у УН не говори ни у име Предсједништва БиХ, ни у име БиХ. "Усудио бих се рећи ни у име комплетног бошњачког народа, јер његова партија не стоји тако добро", рекао је Врашњеш коментаришући Бећировићево излагање у УН у којем је изнио низ оптужби на рачун руководстава Српске и Србије.

Он је додао да они често често врше злоупотребу комплетног система који би требало да буде заснован на консензусу, на бази договора три конститутивна народа и тек онда када се ускладе и усагласе ставови сва три конститутивна народа, односно политичких представника, онда то постаје некакав званичан став БиХ.

- Овако, то је приватан став Бећировића, Конаковића у неким њиховим фиктивним илузорним ратовима које воде у својим главама против Србије, српског народа, Републике Српске. Не треба то никако доживљавати као став БиХ већ треба осуђивати на начин како то злопупотребљавају - закључио је Врањеш.

Врашњеш сматра да су тиме односи Београда и Сарајева, односно Бањалуке и Сарајева овим додатно оптерећени, подсјетивши да је Бећировић користио платформу УН, као што је радио и Конаковић.

- Они користе тренутну платформу УН и све ово што се дешавало у Нјујорку за потпуно унутрашње ствари. Њих интересује како да поправе рејтинг на овим изборима, кампања им је у току, а по свему судећи они ће да остваре велики пораз 6. октобра - сматра Врањеш.

Он је оцијенио да су они искористили прилику како да нападну Србију, објаснивши да је то за њих као некаква сигурна игра, политичка игра, како да код своје јавности изазову некакав ефекат да су неки велики борци против српских митова, српских политика, српских такозваних пријетњи, како то кажу.

Што се тиче спољнополитичког ефекта, Врањеш је истакао да то не може да остави никакве посљедице на односе Србије са својим партнерима широм свијета.