latinica  ћирилица
30/09/2024 |  09:39 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Митровић: Без пуног састава Уставни суд БиХ не може постојати и доносити одлуке

Уставни суд БиХ не може постојати, а поготово не може доносити одлуке ако није испуњен услов пуног састава, истиче правник Славко Митровић.
Славко Митровић -
Славко Митровић

- Уставни суд БиХ сада има само седам судија, од чега су три странца и по двојица Бошњака и Хрвата. Уставни суд БиХ није имао другог судију Хрвата скоро двије године, што значи да у вишегодишњем периоду није имао девет судија како је прописано Уставом БиХ - написао је Митровић у колумни за Глас Српске.

Он је подсјетио да је закључењем Дејтонског мировног споразума, на који су потпис ставиле свјетске силе - САД, Велика Британија, Француска, Њемачка, Русија, чланови УН и Савјета безбједности, те ЕУ, тај споразум постао један од најважнијих докумената међународног права.

Митровић каже да Дејтонски мировни споразум до данас није мијењан, јер није било нове међународне конференције са свим дејтонским учесницима и свака његова одредба је на снази.

- То значи да Устав БиХ не предвиђа никакав изузетак по коме би Уставни суд БиХ могао постојати ако нема девет чланова - додао је Митровић.

Он је нагласио да су политички представници Републике Српске са хрватским представницима из Федерације БиХ годинама покушавали да буде усвојен закон о замјени страних судија домаћим.

- Због бошњачких представника, био је немогућ било какав договор о замјени страних судија након пет година мандата како је предвиђено Уставом БиХ - рекао је Митровић.