latinica  ћирилица
30/09/2024 |  09:32 ⇒ 09:46 | Аутор: Агенције

Вучић: Србија од Русије и Кине има подршку свом територијалном интегритету

Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу за бриселски Политико да је веома поносан на своје добре односе са предсjедником Кине Си Ђинпингом, али се осврнуо и на односе са Русијом и Владимиром Путином.
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: ТАНЈУГ

На питање шта Србија добија од Русије и Кине, имајући у виду да су највећи инвеститори у Србији Њемачка, Француска и Италија, Политико пише да је Вучићев одговор био "изненађујуће искрен".

- Њихову подршку територијалном интегритету Србије - одговорио је Вучић.

Говорећи о америчком предсједнику Џозефу Бајдену, Вучић је рекао да са њим има "релативно добре односе" и додао да је предсједник САД најбоље припремљен човјек са којим је икада разговарао, те да га је потцијенио.

На питање о односу са Доналдом Трампом, Вучић је рекао да су имали веома добре односе, подсјећајући на дуго вече које је провео у разговору са савјетником за националну безбједност бившег предсједника САД и другим званичницима у Бијелој кући.

- Није увијек било лако, али ти људи су били веома вриједни и посвећени - рекао је предсједник Србије.

Одговарајући на питање кога жели да види у Бијелој кући каже: "Имам неке преференције, али не причам о томе гласно".

Како додаје, са Камалом Харис се видио само једном и то на два минута.

На питање о односима са Русијом, Вучић каже да су за њега говорили да је руска марионета и наводи да се са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином срео двадесетак пута, те да га поприлично добро познаје.

- Ја руска марионета и руски агент? То може само глуп човјек да каже - рекао је Вучић.

Политико подсјећа да је Вучић на маргинама Генералне скупштине УН одликовао Василија Небензју, руског амбасадора при УН, Орденом српске заставе због противљења Резолуцији о Сребреници.

Бриселски сајт је подсјетио и на то да је Вучић скептичан по питању изгледа побједе Украјине, као и да је поручио да свијет не жели да чује некога ко мисли другачије.

Репортери бриселског сајта тек пак завршавају упадицом, како је текст настао у разговору са предсједником Србије у ресторану Салон 1905, те да је оброк платило Предсједништво Србије.

Ипак, репортери су инсистирали да они плате рачун, али је конобар након разговора са менаџером рекао како је то ријешено.

- То ствара главобољу рачуновођама Политика који сада морају да траже рачун од канцеларије предсједника како бисмо могли да платимо наш раскошан оброк. Срећно с тим. У Србији посљедњу ријеч има председник - овако репортери завршавају текст.

Извор: rt.rs