latinica  ћирилица
30/09/2024 |  09:20 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Савић: Стара правила у правопису се поједностављују (ВИДЕО)

Правила у правопису треба да буду што функционалнија, једноставнија, разумљивија и што свеобухватније објашњена, изјавила је предсједник Удружења лектора Републике Српске доктор Александра Савић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Александра Савић - Фото: РТРС
Александра СавићФото: РТРС

Коментаришући најаву лингвисте и члана Савјета за српски језик Милоша Ковачевића о измјени Правописа српског језика у предстојећој школској години Савићева је нагласила се стара правила поједностављују.

- Мислим да је професор Ковачевић прије свега мислио на то да се правила поједноставе. Као лингвиста требате посматрати правила тако да буду јасна и дјетету у основној школи. Ако дјетету не можете објаснити када се ријечи пишу одвојено и спојено, када се користи запета или не и како се правилно користи ијекавица дијете то онда не зна и не може да схвати та правила - навела је Савићева.

Према њеним ријечима, данас у нашем правопису имамо правила која су некад и супротстављена једна другом.

- Овим правилима ће престати конфузија која је дијелом настала око 1993. године када је наступио нови правопис. Сад се враћамо на старо стање кад је правопис био једноставан, функционалан - рекла је Савићева.

Савићева је напоменула да је дошло до најезде страних ријечи и израза.

- Доминација енглеског језика није само у српском него и у другим језицима - истакла је Савићева.