latinica  ћирилица
30/09/2024 |  09:10 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Приједор: Мљекари да поднесу захтјеве за исплату премија

Градска управа Приједор позвала је пољопривредне произвођаче да поднесу захтјеве за исплату премија за производњу крављег млијека, а рок за пријаве је до 11. октобра, изјавио је данас начелник Одјељења за пољопривреду и рурални развој Жарко Тубин.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

Он је навео да је ступио на снагу Правилник о исплати премија за производњу крављег млијека на подручју Приједора за ову годину, а право на премије имају пољопривредни произвођачи који производњу млијека обављају на територији Приједора, који млијеко предају у једну од мљекара регистрованих у БиХ и који су уписани у регистар пољопривредних газдинстава.

- Висина премије зависи од обима производње тако да произвођачи који произведу до 50.000 литара млијека ће добијати до четири фенинга, између 50.000 и 150.000 литара до три фенинга и више од 150.000 литара до два фенинга по литру - рекао је Тубин новинарима у Приједору.

Према његовим ријечима, у Приједору се годишње произведе око девет милиона литара млијека.

- Лани смо имали 77 захтјева и исплатили око 70.000 КМ премија за млијеко - додао је Тубин.

Он је навео да, осим ових премија, град Приједор у сектору говедарства има подстицаје за узгој стеоних јуница, музних грла и тов јунади, а суфинансирају још и набавку сјеменског кукуруза и нове механизације како би произвођачима производња била што рентабилнија.