latinica  ћирилица
30/09/2024 |  08:33 ⇒ 10:34 | Аутор: РТРС

Будимир: Суђењем Додику нападају се институције и имовина Републике Српске (ВИДЕО)

Суђењем предсједнику Републике Српске Милораду Додику нападају се институције и имовина Српске, рекао је Жељко Будимир, ​министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, те професор Факултета политичких наука у Бањалуци, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

- Јер ако урушите институцију предсједника, као највеће, онда и ове друге по аутоматизму падају саме од себе. Јединствен случај у свијету да судите предсједнику који је поштовао властити Устав. Али од тог замишљеног сценарија у Сарајеву и неким западним амбасадама нема ништа - рекао је Будимир.

Он је упозорио и на динамику како се заказују рочишта.

-  Сваких седам дана имате поступак. Овдје се суди на основу одлуке неважећег високог представника. БиХ је колонија, и то је ваљда јасно свима - додао је Будимир.

Будимир се осврнуо и на нову академску годину на универзитетима у Српској.

 - Оно што је важно у ова тешка времена, имали смо успјешан резултат у прва два уписна рока. Зауставили смо пад који је био протеклих 10 -година - нагласио је Будимир.

Он је истакао да ће Студентски културни центар одредити студентски живот у Бањалуци.

- Добили смо једну сцену која је једна од најкомплетнији у БиХ. Уложили смо у кампусе, изградили саобраћајнице, контролишемо улазак и излазак из студентског града - поручио је Будимир.