latinica  ћирилица
30/09/2024 |  08:25 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Остварићемо све циљеве – истина је на нашој страни

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је грађанима Русије Дан уједињења са ДНР, ЛНР, Херсонском и Запорошком облашћу.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER SHCHERBAK - илустрација) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER SHCHERBAK - илустрација)

- Свим грађанима наше земље срдачно честитам овај заиста судбоносан догађај. Ка овоме смо ишли годинама, пролазећи тешка искушења, знали смо у каквим је неподношљивим условима сталног гранатирања и блокаде живио Донбас дугих осам година, каквом су прогону били изложени грађани Новорусије. Они су устали против оружаног државног преврата у Кијеву, пружили су отпор неонацистичкој диктатури која је заувијек хтјела да их отргне од њихове историјске отаџбине, од Русије - поручио је Путин.

Он је подсјетио да је Русија након 2014. године покушала мирним путем да ријеши сукоб у Донбасу, али су се преговори завршили лажима и обманама западних елита које су претвориле Украјину у своју колонију, антируско упориште.

Путин је додао да се на ослобођеним територијама активно обнављају предузећа, граде се стамбене зграде, болнице, школе, вртићи. У томе учествују сви руски региони.

- Захваљујем свим грађанима земље на јединству и патриотском духу. Истина је на нашој страни. Сви постављени циљеви ће бити остварени - рекао је Путин.

Кључне тезе из обраћања руског предсједника:

- Русија је послије 2014. године покушавала мирно да ријеши сукоб, али је Запад током тих година претворио Украјину у антируско упориште;

- Украјинску армију су након 2014. године припремали за нови рат против југоисточног дијела земље, а циљ су били и Крим и други руски региони;

- Развој догађаја у Донбасу након 2014. године у потпуности је потврдио да је специјална војна операција неопходна и њену ослободилачку природу;

- Руси се данас заједно боре за безбједну и просперитетну будућност дјеце и унука;

- Учесници у специјалној војној операцији, који се боре у Донбасу, на курском и другим правцима, штите читаву Русију, земља је поносна на своје јунаке.