latinica  ћирилица
30/09/2024 |  07:54 ⇒ 07:54 | Аутор: sputniknews.com

Русија обиљежава Дан уједињења нових региона

У Русији се данас обиљежава Дан уједињења Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Запорошке области и Херсонске области са Руском Федерацијом. Губернатор Херсонске области Владимир Салдо поручио је да је неизбјежно да ће колективни Запад признати руски статус нових региона.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Русија се бори за успостављање јасних и равноправних правила на међународној сцени и ми ћемо постићи свој циљ. У новом свјетском систему, биће признате све уставне територије Русије - рекао је Салдо у интервјуу за Спутњик.

Према његовим ријечима, дјеловање Запада је дискредитовало међународни правни систем и дефинитивно уништило мир постигнут у Јалти који су земље побједнице успоставиле послије Другог свјетског рата.

Предсједница Савјета Федерације Валентина Матвијенко честитала је Дан уједињења четири региона са Русијом, назвавши тај догађај судбоносним.

Губернатор Запорошке области Евгеније Балицки рекао је за Спутњик да се квалитет живота становништва у том подручју значајно промијенио за двије године од кад су у саставу Русије – граде се путеви, велики друштвени објекти, оживљава туризам.

Такође је рекао да је сва крупнија имовина украјинских олигарха у Запорошкој области национализована.

Подсјетимо, 30. септембра 2022. године у састав Русије вратила су се четири јужна региона: Доњецка и Луганска Народна Република, као и Херсонска и Запорошка област.

Споразуми о присаједињењу потписани су након референдума, послије чега је одлучено да се 30. септембар сваке године слави као Дан уједињења, а 2023. године био је обиљежен први пут.