latinica  ћирилица
29/09/2024 |  20:37 ⇒ 21:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Затворена биралишта у Подгорици, излазност драстично мања у односу на претходне изборе

У Подгорици и Котору одржани су локални избори. Биралишта су затворена у 20 часова. У главном граду до 19 сати гласало 51,9 одсто уписаних бирача. Предсједник Изборне комисије саопштио да је излазност у Подгорици драстично нижа у односу на претходне изборе.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Више од 145.000 грађана са правом гласа бирало је 58 одборника за градски парламент на ванредним изборима у Подгорици.

Биралишта су затворена у 20 часова.

Према подацима Центра за демократску транзицију, у Подгорици је до 19 сати гласало 51,9 одсто уписаних бирача, што је око 75.642 грађана. У ЦДТ подсјећају да је излазност до 18 сати на изборима 2022. била 66 одсто, а 2018. 51,9 одсто.

Предсједник Изборне комисије (ОИК) Владимир Филиповић рекао је да је излазност у Подгорици драстично нижа, те да очекује да ће бити око 10 одсто мања у односу на претходне изборе.

У Котору, данас се одржавају редовни локални избори, а 17. новембра избори ће бити поновљени у Будви.

Главни ривали у Подгорици су лидер Покрета Европа сад и предсједник Владе Милојко Спајић, и предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, који је напустио тај покрет због неслагања са премијером.

Аналитичари подгоричке изборе сматрају важним и виде их као својеврсни тест за евентуалне ванредне парламентарне изборе у Црној Гори, који би се, према неким процјенама, могли догодити, због и даље изражене политичке нестабилности у земљи и потпуног изостанка кохабитације.

Претходни избори за скупштину главног црногорског града одржани су у октобру 2022, када је послије скоро три деценије Демократска партија социјалиста на челу са тадашњим лидером и бившим предсједником Милом Ђукановићем изгубила власт најприје на нивоу државе двије године раније, а потом и у највећем црногорском граду на таласу општих промјена у држави.

Црна Гора има око 633.000 становника, а само у Подгорици живи око 180.000 људи, према попису из 2023. године.