latinica  ћирилица
29/09/2024 |  18:31 ⇒ 18:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел покренуо нове нападе на циљеве Хута у Јемену (ФОТО/ВИДЕО)

Израел је данас покренуо нападе на циљеве Хута у Јемену, након што су милитанти из њихових редова испалили ракете на Израел током протекла два дана.
Напад (Фото: EPA-EFE/WAEL HAMZEH/илустрација) -
Напад (Фото: EPA-EFE/WAEL HAMZEH/илустрација)

То је најновија размјена ватре на још једном фронту у регионалном конфликту, преноси Ројтерс.

Израелска војска саопштила је да су на десетине авиона напале електране и луку у Рас Иси и Ходеиди. Услед ових удара дошло је до нестанка струје у највећем дијелу Ходеиде, навели су локални становници.

У саопштењу ИДФ се наводи да су Хути током протекле године дјеловали под вођством и уз финансирање Ирана, а у сарадњи са ирачким милицијама како би напали Израел, угрозили регионалну безбједност, и ометали глобалну слободу пловидбе.

Јеменски покрет Хути је у више наврата лансирао ракете и дронове према Израелу у знак солидарности са Палестинцима након почетка рата у Гази у октобру прошле године.

У свом најновијем нападу, Хути су навели да су у суботу лансирали балистичку ракету према међународном аеродрому Бен Гурион код Тел Авива, а за коју је Израел саопштио да је пресретнута.

Израел је и у петак пресрео још једну ракету Хута.

Покрет Хута изразио је претходно жаљење због погибије вође Хезболаха Саједа Хасана Насралаха, свог савезника у оквиру алијансе коју подржава Иран у борби против Израела.