latinica  ћирилица
29/09/2024 |  17:08 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Цвијановић: За отварање вртића у Новоселији градска администрација заобишла све законске прописе (ВИДЕО)

Град Бањалука најавио је отварање новог вртића у просторијама Подручне школе у Новоселији. Из Министарства просвјете и културе наводе да о томе нису званично информисани и да су градоначелник Драшко Станивуковић и градска администрација на овај начин заобишли све законске прописе и процедуре.
Наташа Цвијановић - Фото: РТРС
Наташа ЦвијановићФото: РТРС

Подсјећају да је иницијатива о формирању вртића у склопу основних школа, које располажу адекватним простором, проистекла управо од ресорног министарства још 2020. године, али да је за реализацију такве иницијативе потребно испунити све потребне услове и стандарде, који су дефинисани Правилником.

- Министарство просвјете и културе није запримило захтјев за оснивање тог подручног одјељења, односно организационе јединице Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука - наводи помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Републици Српској Наташа Цвијановић.

Додаје, да је Законом о предшколском васпитању и образовању прописано да Министарство просвјете и културе формира комисију која утврђује испуњеност услова за рад.

- Требају се испоштовати одређени стандарди који су дефинисани Правилником о педагошким стандардима и нормативима за област предшколског васпитања и образовања и у оквиру тих стандарда мора се дефинисати програм предшколског васпитања и образовања, да ли псотоји одговарајући кадар и на крају, да ли постоје технички услови - додаје она.