latinica  ћирилица
29/09/2024 |  16:21 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

Додик: Нисам човјек сукоба, али ћу се ратнички борити за све Србе

Предсједник СНСД-а Милорад Додик поручио је данас у Мостару да није човјек сукоба, али да ће за политику коју сматра да је исправна и за Србе гдје год се налазе ратнички борити и да неће одустати.
Трибина СНСД у Мостару - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Трибина СНСД у МостаруФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Да обезбиједимо стабилност ваше куће и породице, а вама мирне ноћи и сигурне дане - то је наша политика. Ми немамо друге политике. Нећемо пристати да наш национални идентитет буде гажен било гдје - рекао је Додик на предизборној трибини СНСД-а и додао да вјерује да се може живјети јер никоме није до конфликта.

Он је нагласио да су многе генерације изгубиле живот у ратним дешавањима и да се младима мора дати шанса.

Додик је рекао да СНСД има реалне политике и да је сада много људи смогло храбрости и снаге да буде на листи СНСД-а у Мостару.

- Свијест о потреби исказивања нашег идентитета и националног припадања нарасла је и вриједи да се боримо. Снажна историја Мостара и допринос развоју српског идентитета нису само обиљежили Мостар, већ и БиХ и цијели српски народ - навео је Додик.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Он је напоменуо да је само мали број Срба одлучио да се врати и да се бори у Мостару.

- Ви сте јунаци овога времена што се мене тиче. Јунаци сте зато што се вратили, остали и дошли данас без страха да говоримо о неким стварима - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, српска заједница у Мостару не може да опстане уколико не буде организационо способна да се бори за свој идентитет.

- Наш идентитет није противан другим идентитетима. Ми не тражимо ништа виша права за Србе овдје од онога колико смо ми спремни да дамо Бошњацима и Хрватима у Републици Српској. Тамо има више тога него овдје - истакао је Додик.

Он је рекао да је упорно давао мјесто министру из ХДЗ-а у Српској да би узвратили истом мјером овдје, али да су се увијек правдали да се нешто не може због односа у Федерацији.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Додик је рекао и да није задовољан таквим односом, указујући да је и у Градском вијећу Мостара српски глас превагнуо, али да није задовољан оним што је са друге стране услиједило.

- То не значи да ћемо одустати. Ми не можемо да бирамо другу или трећу страну. Ми морамо знати шта је наш интерес овдје. Да бисмо били снажни, морамо се овдје организовати - поручио је Додик.

Лидер СНСД-а је навео да Канцеларија Републике Српске мора окупљати народ у Мостару. Он је рекао да ће за наредну годину за Канцеларију бити издвојена два милиона КМ за разне програме, првенствено инфраструктурне.

Додик је нагласио да ће убудуће пољопривредници у Мостару бити третирани исто као пољопривредници у Републици Српској и имати све подстицаје као и у Српској.

Он је додао да се размишља о формирању вртића у оквиру цркве, али и да ће бити подржана изградња Српског културног центра.

Додик је рекао да нема разлога да Република Српска и Србија не подрже српску заједницу у Мостару.

- Морамо осигурати да се Срби овдје виде, а не да подржавамо Србе на листама ХДЗ-а и СДА. Они су број и мјесто и знате да вам нису ништа учинили. Неће се они одрећи те приче да имају подобне Србе, али једини аутентични су ови овдје, ова листа која се не плаши и која хоће да ради и Српска стоји иза њих - нагласио је Додик.

Он је рекао да је овдје направљен помак и да ће бити боље наредних година.

- Важно је да имамо наше представнике и да оперативно ојачамо Канцеларију Републике Српске - поручио је Додик.

Рекао је да зна да је тешко са пословима јер Србима у Федерацији БиХ остану мрвице.

- Вјерујем да ћемо опет добити вијећника и то је важно. Без тог гласа се мало чује и надам се да ће он бити превага, а сада ће бити на првом мјесту наш национални интерес у Мостару, па онда друге пријатељске или друге приче. Подржаћемо, али оне који нам дају оно што су обећали - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, да није Републике Српске и Србије, било би питање како би функционисала српска заједница у Мостару.

Додао је да ће и ХДЗ-у рећи да овако не иде и да морају дати оно што Србима припада, јер у супротном ће се бирати други партнери.

Подршку мостарском СНСД-у данас су дали људи из Равног, Стоца, Невесиња, Чапљине, Трбиња, Љубиња и многи други.