latinica  ћирилица
29/09/2024 |  14:12 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

У Београду одата почаст мајору Милану Тепићу

Полагањем вијенаца на споменик мајору Милану Тепићу на Дедињу у Београду чланови породице Тепић и бројне делегације одали су почаст истинском хероју и новом српском Синђелићу, који је погинуо на данашњи дан у Бјеловару 1991. године бранећи младе војнике ЈНА и заклетву коју је дао отаџбини.
Споменик Милану Тепићу - Фото: РТРС
Споменик Милану ТепићуФото: РТРС

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Нинослав Јовановић, који је предводио државну церемонију полагања вијенаца и одавања почасти, поручио је да је веома важно да се Срби сјећају својих хероја, а да је херојски чин мајора Тепића нешто о чему треба учити генерације које долазе - да знају шта значи одбрана отаџбине.

- Он је погинуо херојски тако што је дигао у ваздух касарну у Бјеловару не дајући да она падне у руке нашим непријатељима. Оно што је посебан гест јесте то да је он своје војнике спасао. Наредио им је да се удаље и онда је 170 тона експлозива дигао у ваздух - рекао је Јовановић медијима из Републике Српске.

Он је указао да је тадашња ЈНА имала договор о ненападању са такозваном војском Хрватске који није испоштован.

- Напали су касарну са 2.000 људи и мајор Тепић се повукао у магацин. Није могао да дозволи да падне у руке непријатељу. Нека му је вечна слава, ми ћемо га се вјечно сјећати - рекао је Јовановић.

Помен мајору Тепићу служен је и на његовом гробном мјесту у родном Комленцу код Козарске Дубице.