latinica  ћирилица
29/09/2024 |  13:21 | Аутор: СРНА

У Обудовцу покренута кампања "Село Републике Српске - моје мјесто за живот"

Оснивач Мреже младих агропредузетника /ММА/ у Републици Српској Петар Николић изјавио је у интервјуу Срни да је у Обудовцу покренута кампања "Село Републике Српске - моје мјесто за живот" у оквиру које ће подршка селу, пољопривреди и пронаталитетној политици у Српској бити дио јединственог процеса.
Обудовац -  Конференција младих у пољопривреди (Фото Срна/архив) -
Обудовац - Конференција младих у пољопривреди (Фото Срна/архив)

Николић је истакао да је ММА настала као резултат пројекта реализованог на Пољопривредном факултету у Бањалуци, а основали су је енергични млади људи, пољопривредни произвођачи, студенти и агрономи.

Он је навео да је ријеч о тиму изузетних људи који се стално шири, тако да тренутно Мрежа броји готово 300 чланова широм Републике Српске.

- Надам се да ће ММА до краја године постати најбројније и најутицајније републичко удружење пољопривредних произвођача и тиме озбиљно утицати на креирање аграрне политике у правцу боље и ефикасније подршке младима. Водили смо кампању `Млади у пољопривреди` од марта до јуна, организовали радионице и савјетовања широм Републике Српске, а прва Конференција младих у пољопривреди Републике Српске је била врхунац свега што смо започели и завршили ове године - рекао је Николић.

Према његовим ријечима, Конференција је добра прилика за упознавање, едукацију и промоцију тема које су актуелне, попут прецизне и регенеративне пољопривреде и слично, али тај скуп сам по себи није циљ него средство како би указали шта млади људи опредијељени да развијају село и пољопривреду, желе и требају.

- Конференцијом смо поставили нови организацијски стандард и показали шта можемо. Угостити више од 250 учесника, гостију и предавача из цијеле Републике Српске, Србије, Италије и Шпаније. Довести их у Обудовац је велики посао.

Затим смо све госте због мањка смјештајних капацитета смјестили у осам различитих хотела и мотела од Шамца до Пелагићева, организовали аутобуске линије, сајмове, изложбе, концерте, панел дискусије, радионице за дјецу и све то у три дана. То могу само високо мотивисани и способни људи. У сваком случају скренули смо пажњу на себе, младе људе и домаћине који раде и граде своје село и породицу - нагласио је Николић.

Он је најавио да ће ускоро изаћи и са закључцима Конференције, међу којима ће бити иницијатива за формирање радног тима за питања младих при Министарству пољопривреде, иницирање нових и унапређење постојећих подстицајних мјера, укључујући подршку изградњи социјалне инфраструктуре у селима попут вртића и омладинских центара, отвориће и питање слободног и доступног обрадивог земљишта за младе, те подршке у виду почетног капитала за регистрацију газдинства и заснивање производње.

Николић је рекао да је први резултат заговарања у корист младих у пољопривреди субвенционисана набавка трактора "Беларус", искључиво за млађе од 40 година, којима ће бити на располагању око 200 ових радних машина.

Он је истакао да ће трактори бити субвенционисани у износу од 60 одсто од цијене коштања, уз 60 одсто ПДВ-а, којег ће сносити Влада Републике Српске, што је као мјеру испред Мреже договорио са ресорним министром Савом Минићем и предсједником Републике Милорадом Додиком, на чему им је искрено захвалан.

Николић је рекао да ускоро очекује расписивање јавног позива за тракторе "Беларус" који се већ налазе у Републици Српској.

Он је додао да је у оквиру пројекта "Село Републике Српске – моје мјесто за живот" ово само прва у низу мјера које планирају покренути заједно са Министарством пољопривреде.

- Већ имамо спремне нове идеје које иду у правцу развоја младих и малих произвођача, а основна теза гласи да је подршка селу, пољопривреди и пронаталитетној обнови јединствен процес и све нове мјере биће креиране тако да валоризују породични статус и број дјеце у породици, поред степена развијености пољопривредног газдинства - рекао је Николић.