latinica  ћирилица
29/09/2024 |  12:58 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Вишеград ће наредне године бити мјесто промовисања породичних вриједности (ФОТО)

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Србије Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је данас у Вишеграду да ће 2025. године ово бити мјесто промовисања породичних вриједности као домаћин велике манифестације "Дани породице Српске и Србије" у Републици Српској.
Милица Ђурђевић Стаменковски у Вишеграду - Фото: РТРС
Милица Ђурђевић Стаменковски у ВишеградуФото: РТРС

- Предложила сам као министарка начелнику општине Младену Ђуревићу да Вишеград следеће године буде домаћин ове велике манифестације. Идеја је прихваћена и започећемо све неопходне организационе и логистичке припреме како би ова манифестација била достојна теме којом се бави - истакла је она.

Стаменковски је рекла да Вишеград заслужује да не буде општина са малим бројем становника, када је душом тако велика.

Навела је да желе различитим популационим мјерама да помогну да Вишеград буде мјесто по мјери породице и да су Влада Србије и ресорно министарство заинтересовани да дају подстрек различитим пројектима који су ту да унаприједе живот чланова породица.

- Разговарали смо о популационим мерама Вишеграда, дали одређене идеје и конструктивне предлоге шта можемо заједнички радити у наредном периоду. Представили смо и закон који је у скупштинској процедури, којим се повећава родитељски додатак, чиме Србија постаје земља са највећим родитељским додатком на Балкану - рекла је она.

Милица Ђурђевић Стаменковски у Вишеграду (Фото: РТРС)

Сличне поруке, како истиче, стижу и од предсједника Републике Српске Милорада Додика да се опредјељују средства за куповину некретнине за вишечлане породице.

- То показује да смо били у праву када смо на Сверпском сабору поручили да су Србија и Српска једна породица. У том духу "Дани Србије и Српске" ће у Вишеграду окупити, не само представнике Владе, него наше породице, наш народ из целе Србије, Републике Српске и са свих страна где живе наши људи - поручила је Стаменковски.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су са Стаменковском договорили конкретне активности за наредни период, а углавном у вези са пронаталитетном политиком.

- Радује нас да ће Вишеград имати прилику да у наредној години започне са конкретним пројектима везаним за наталитет и да ће ти пројекти послати поруку да смо опредијељени за опстанак на овим просторима - истакао је Ђуревић.

Милица Ђурђевић Стаменковски је у пратњи предсједника Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељка Елека и представника општине Вишеград посјетила и Храм Светог цара Лазара у Андрићграду.