latinica  ћирилица
29/09/2024 |  12:00 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

За привлачење инвеститора важна чврста веза републичких и локалних власти

Ситуација у области страних улагања и њихово привлачење захтијева чврсту везу републичких и локалних власти, за шта је неопходна што квалитетнија размјена података, речено је Срни у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Из ресорног министарства наводе да је Нацрт закона о измјенама Закона о страним улагањима, који је недавно утврдила Влада Републике Српске, осим измјена које се односе на усклађивање одредаба важећег Закона о страним улагањима са одредбама Закона о републичкој управи и прописа из области стратешког планирања, неопходан ради унапређења одређених рјешења, узимајући у обзир праксу у примјени закона.

Наглашава се да квалитетнија размјена података између републичке и локалних власти омогућава боље основе за стратешко планирање и квалитетију подршку инвеститорима који планирају нове инвестиције, било реинвестирањем или новим улагањима.

- Нацрт закона предвиђа одредбе којима се настоји обезбиједити једноставнија и квалитетнија размјена информација о постојећим и планираним инвестицијама /онима за које су у току преговори или су у фази започињања пословања /на подручју јединица локалне самоуправе. Тако се настоје координисано пратити кретања у области страних улагања у Републици Српској и предлагати мјере за њихово унапређење - наводе из Министарства привреде.

Настоје се и заједно са јединицама локалне самоуправе подржати инвестиције за које су у току преговори или су у фази започињања пословања, али и подстаћи постојећи инвеститори на реинвестирање.

Када је Министарство за економске односе и регионалну сарадњу престало да обавља послове у области страних улагања, њих је преузело Министарство привреде и предузетништва у свој дјелокруг рада.

- Осим тога, Министарство привреде и предузетништва преузело је и послове који се тичу процјене утицаја прописа, посебно с циљем поједностаљења административних процедура и поступака у сврху олакшања пословања, те уређење области слободних зона у Републици Српској - истичу у овом министарству.

Када је ријеч о рјешењима потребним у сегменту сарадње републичког нивоа и јединица локалне самоуправе с циљем привлачења и подстицања улагања у Српску, у Министарству привреде и предузетништва наглашавају да су потребна системска рјешења која би служила као ефективан механизам сервисирања инвеститора и подршке приликом улагања.

- У том смислу је 2013. године успостављен Програм постинвестиционе подршке инвеститорима, такозвани афтеркер, који подразумијева институционалну сарадњу републичког и локалног нивоа - подсјећају из ресорног министарства.

Из Министарства привреде и предузетништва наводе да је формирана и Сарадничка мрежа Републике Српске, која се састоји од представника јединица локалне самоуправе и овог министарства.

- Заједничким радом републичког и локалног нивоа идентификују се проблеми у пословању привредних субјеката и настоји се системски приступити рјешавању отворених питања како би се привредним субјектима/инвеститорима олакшало пословање, те како би се подстакли на реинвестирање. Све ове активности служе као подлога за припрему конкретних приједлога за унапређење пословног амбијента - наводе у Министарству.

У саопштењу се наводи и да је Савјет за стране инвеститоре Републике Српске савјетодавно тијело Владе које има за циљ помагање и подстицање страних улагања у Српску, побољшање пословног амбијента, као и унапређење координације и сарадње институција републичког и локалног нивоа у привлачењу и реализацији страних улагања.

Из Министарства привреде и предузетништва наводе да је од кључног значаја да институције на локалном нивоу правовремено и веома оперативно подрже нове и постојеће инвеститоре у њиховом пословању и намјери евентуалног реинвестирања, а све ради подршке одрживом економском развоју локалне заједнице, што је могуће, између осталог, на бази квалитетно прикупљених информација о пословању привредних субјеката.

- Локалне заједнице су тако у прилици да прилагоде и креирају начине помоћи и подршке које могу да пруже пословној заједници, с једне стране, док с друге стране ти подаци представљају инпуте републичком нивоу и служе као основа за системско унапређење пословног амбијента - наглашавају у Министарству привреде и предузетништва Српске.