latinica  ћирилица
29/09/2024 |  11:32 | Аутор: СРНА

Вучевић: Београд поштује Дејтон, нема проблем са територијалним интегритетом БиХ

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да Србија нема проблем са територијалним интегритетом БиХ, већ поштује БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Он је нагласио да наметање било чега представља кршење Дејтонског мировног споразума који је омогућио мир у БиХ.

- Немамо проблем са територијалним интегритетом БиХ, само кажемо, као потписници Дејтонског мировног споразума, да све измјене и другачије уређење БиХ морају да се дефинишу сагласјем два ентитета и три народа - рекао је Вучевић подовом изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића на Генералној скупштини УН да "Србија угрожава територијални интегритет БиХ".

Када је ријеч о Косову и Метохији, Вучевић је упозорио да Београд не смије да прихвати наратив о случају Бањска који намеће Приштина. Он је навео да оно што се десило прије годину дана није требало да се деси, али да је то била "експлозија", односно реаговање због свега што се дешавало Србима и што трпе годинама.

- Није се Бањска сама од себе десила, није неко био докон па је то урадио у вријеме процвата људских права на Косову и Метохији - напоменуо је Вучевић.

Он је указао да Приштина не дозвољава породицама убијених Срба у Бањској да обиљеже мјесто гдје су убијени.

- Као да се стидимо да кажемо да су тамо тројица Срба убијена. Ваљда треба ми да се извинемо за Бањску, а они су убили тројицу Срба? И прије тога, на десетине Срба пребијали, хапсили, рањавали, од браће Стојановић које је код Штрпца ранио припадник такозваних косовских безбедносних снага, који се сад брани са слободе, до Драгише Гаљка - навео је Вучевић.

Он је позвао Србе на Косову да вјерују својој држави, која упорно позива на повратак дијалогу и разговору.

- Ми не можемо одавде знати колико им је тешко, можемо да разумијемо да им је тешко и да их замолимо за стрпљење, разумијевање, да вјерују у Србију и да остану на Косову и Метохији, да их нико не подбуњује и не наговара да напуштају своје куће - рекао је Вучевић за Телевизију "Прва".

Вучевић је нагласио да је овакав третман једног народа на територији која има посебан статус, у смислу присутности међународних снага, срамота оних који би требало да ситуацију контролишу и надзиру, а то не чине или чине "про форме" саопштењима без ефекта.