latinica  ћирилица
29/09/2024 |  11:15 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Служен парастос за погинуле и умрле припаднике Српске гарде Илиџа

У Спомен-цркви Светог великомученика Димитрија на Вељинама служен је парастос за погинуле и умрле припаднике Српске гарде Илиџа, поводом 32 године од формирања јединице.
Источна Илиџа, помен - Фото: СРНА
Источна Илиџа, поменФото: СРНА

Припадник Српске гарде Илиџа Мирослав Лучић подсјетио је да је ова јединица формирана 1. октобра 1992. године и била је у саставу Илиџанске бригаде Војске Републике Српске.

- Команда Илиџанске бригаде и руководство Српске општине Илиџа су сматрали да треба формирати јединицу која ће бити мобилна и добро опремљена те у стању да притекне у помоћ на свим положајима Војске Републике Српске који су у том моменту угрожени, односно, српском народу на простору цијелог сарајевско-романијског ратишта - рекао је Лучић.

Он је нагласио да је Српска гарда Илиџа представљала језгро приликом формирања Првог јуришног батаљона 1994. године.

- У току борбених дејстава погинуло је 19 наших сабораца, а 10 умрло након завршетка рата од болести и вјероватно штетног утицаја од муниције коју је користио НАТО. У току рата кроз ову јединицу је прошло око 150 бораца - истакао је Лучић.

Додао је да је свим Илиџанцима на понос што су имали такву јединицу која је помогла многима и очувала образ.

- Борили смо се витешки, храбро и нема никакве мрље на ратном путу наше јединице. Сваке године се око 1. октобра овдје састанемо да се помолимо за душе наших погинулих саобраца и присјетимо тих ратних догађаја, евоцирамо успомене, разговарамо са члановима погинулих бораца. Обавеза нам је да чувамо успомену на наше погинуле саборце - напоменуо је Лучић.