latinica  ћирилица
29/09/2024 |  11:14 | Аутор: СРНА

Авдаловић: Завршити велике енергетске пројекте

Кандидат СНСД-а за начелника општине Невесиње Миленко Авдаловић, који на предстојећим локалним изборима иде по трећи мандат, изјавио је Срни да жели да заврши започете пројекте, првенствено велике енергетске, али и помогне отварање производног погона и стварању услова за планински туризам.
Миленко Авдаловић - Фото: РТРС
Миленко АвдаловићФото: РТРС

Авдаловића истиче да је Невесиње тренутно једно од највећих градилишта у Републици Српској када су у питању енергетски пројекти, те наводи да ће вјетропарк "Гребак" крајем сљедеће године бити на мрежи и да ће општина од овога подухвата имати 800.000 КМ годишње у буџет.

Он напомиње да систем "Горњих хоризонти" подразумијева хидроелектране "Дабар" и "Невесиње" које су својим највећом дијелом на подручју општине Невесиње, тако да ће се у наредним годинама и на тим енергетским објектима запослити значајан број људи.

Авдаловић је прецизирао да би хидроелектрана "Дабар" која се ради од 2016. године, требало да буде завршена 2027. године, а бенефит општине од овог постројења биће 1,2 милиона КМ годишње.

- У оквиру Горњих хоризоната градиће се и хидроелектрана "Невесиње", односно акумулација Риља, чиме ће се заокружити тај велики енергетски пројекат који се у Херцеговини чекао 50 година. У Невесињу је започета изградња соларне електране снаге веће од 500 мегавата, што је највећи соларни парк у Републици Српској - наглашава Авдаловић, чију је кандидатуру за начелничку позицију подржало чак седам странака.

Авдаловић вјерује да ће у наредном четверогодишњем мандату Невесиње изаћи из реда неразвијених општина.

- Наш циљ је да задржимо континуитет власти и завршим пројекте које смо започели, међу којима су и велики енергетски пројекти. Наш циљ је да сваки становник Невесиња добије питку воду и то ћемо сигурно завршити осим брдско-планинских села гдје је то немогуће. Један од циљева је развијемо путну и водоводну инфраструктуру и створимо услове за планински туризам - поручује Авдаловић.

Авдаловић каже да је за протеклих осам година, колико је на челу Невесиња урађено 90 одсто пројеката и онога што је обећно 2016. и 2020. године, те да је у општину инвестирано око 30 милиона КМ како кроз буџетска и кредитна средства, тако и кроз помоћ влада Републике Српске и Србије, те улагања енергетских предузећа.

- У посљедњих осам година општинска власт урадила је три круцијалне ствари за Невесиње – а то је водоснабдијевање, јер смо урадили водоводни систем са изворишта Удбина и пречистач воде на језеру Алаговац, дакле имамо бактериолошки исправну воду са два изворишта и довољно воде и за становништво и за пољопривреду. Друга круцијална ствар је пут према Билећи и Требињу, а трећа је резервно напајање електричном енергијом које смо добили изградњом далековода Невесиње–Гацко. То су ствари које су грађани овог краја чекали годинама - наводи Авдаловић.

Он је истакао да је урађено много магистралних и регионалних путева, улица у граду, путева у приградским насељима и селима.

- Два новооформирана приградска насеља - Лапчевине и Брежине, гдје су се населили људи који су избјегли у Невесиње, била су у макадаму, а данас су тамо путеви готово у цијелости асфалтирани. Само Светосавска улица у дужини од 850 метара коштала је око милион КМ. То смо урадили уз помоћ Републике Српске, али и Републике Србије која је Невесињу донирала близу шест милиона КМ због чега смо неизмјерно захвални предсједнику Александру Вучићу - каже Авдаловић.

Он наводи да су адаптиране школе, проширен дјечји вртић, потпуно реконструисана спортска дворана, као и уређени сеоске путеве и водоводе, тако да многа села данас имају воду.

- Само у водовод Удбина уложено је око осам милиона КМ, у пречистач на језеру Алаговац више од три милиона КМ, а у сеоске водоводе око два милиона КМ. За улице у граду и приградским насељима, те сеоске путеве издвојено је више од 10 милиона КМ. За пут Невесиње-Мостар дато је више од три милиона КМ - истакао је Авдаловић.

Он је додао да је за Дом културе уложено 1,2 милиона КМ, спортску дворану милион КМ, док је у школе и вртиће уложено око пола милиона КМ.