latinica  ћирилица
29/09/2024 |  09:52 | Аутор: РТРС

Ћурић: Наставак развоја града, кроз бројне пројекте

Кандидат СНСД-а за градоначелника Требиња Мирко Ћурић рекао је Срни да ће, уколико добије повјерење грађана на локалним изборима, бити настављени бројни пројекти, међу којим је и градња конгресног центра, планирана за наредну годину.
Мирко Ћурић - Фото: СРНА
Мирко ЋурићФото: СРНА

Ћурић је истакао да у Новом Требињу има 400 хектара земљишта у власништву града, што је огроман потенцијал.

- Електропривреда Републике Српске ће током сљедеће године почети градњу конгресног центра, заједно са Владом Српске ћемо градити нову спортску дворану и научно-технолошки парк, али ће велики број парцела бити на продају, видјећемо да ли ће се градити зграде, или ћемо по повољнијим условима дати суграђанима да граде индивидуалне објекте - рекао је Ћурић.

Он је додао да у Градској управи сматрају да треба да ураде нешто и да би суграђани могли да ријеше стамбено питање, по повољнијим условима.

Ћурић, који је актуелни градоначелник, рекао је да је град издвојио средства и откупио земљиште за изградњу источне обилазнице.

- Путеви Републике Српске су издвојили средства и они планирају да се споји дионица од Алексине међе до Бањеваца, користећи мост који тренутно граде Хидроелектране на Требишњици. Наш циљ у наредном периоду је да се она настави до Подгливља, гдје ће да се склопи та дионица из правца Билеће, Никшића, Дубровника и Херцег Новог да теретни саобраћај иде ван града", рекао је Ћурић.

Он је навео да ће бити настављени радови на западној обилазници, те да је то пут који треба да споји комплекс "Града Сунца", Новог Требиња према путу за Дубровник, а у наредном периоду изградњом моста и пут према Љубињу и Мостару.

- Када се то изгради, ми у граду желимо да направимо шеталишне зоне, као што смо урадили тротоар преко пута Градске управе, да се тако уради свуда гдје је могуће - рекао је Ћурић.

Он је напоменуо да нова болница треба да буде завршена сљедеће године, те да ће ту бити 50 нових радних мјеста, можда и више, а у плану је да се на локацији и објекту тренутне болнице буде дом за стара лица и палијативну њега, а и ту је планирано да се запосли 50 људи.

- Планирамо да радимо водоводне системе, за водоснабдијевање, потписали смо уговор вриједан 5.600.000 КМ, за изградњу два нова резервоара Полице и Црквина са дистрибутивним цјевоводом и повећањем капацитета за тај дио насеља, али и цијелу лијеву обалу - изјавио је Ћурић.

Он је рекао да је у наставку планирана изградња новог резервоара у насељу Мостаћи, чиме ће се створити могућност да Ново Требиње има уредно водоснабдијевање.

Кад је ријеч о осталим пројектима, Ћурић је навео да је планирано рјешавање канализације за насеља Полице, Гучина, а пројектовање за Хрупјела, Мостаће, Засад и друга насеља, као и наставак водосанбдијевања према Иваници.

"Настављамо поплочавање, сређивање улица, ових дана Душанова, Требињских бригада комплетна треба да се пресвлачи, ту хоћемо да замијенимо техничку воду и све што је потребно кад је ријеч о оборинској одводњи и водоснабдијевању", рекао је Ћурић.

Он је навео да је Фондација породице Галеб одлучила да наредних дана започне изградњу нове зграде Центра за социјални рад, што је пројекат вриједан више од три милиона КМ.

Ћурић је рекао да је планиран наставак подршке привреди и пољопривреди, подсјећајући да су у оквиру посљедњег јавног позива подржано 60 суграђана за самозапошљавање, а вриједност тог пројекта је 1.295.000 КМ.

"Кад је ријеч о туризму, наш циљ је у Требињу буде 500.000 ноћења до краја 2028. године. Претходну годину смо остварили више од 200.000, а у овој години је за 20 одсто више ноћења у односу на претходну", рекао је Ћурић.

Кад је ријеч о култури, Ћурић је истакао да је сваке године циљ да се додају нови садржаји, али да се сви садржаји који постоје, унапређују и подижу на виши ниво, јер је Требиње град културе.

Он је рекао да је и за спорт је планирана велика подршка, напомињући да је Требиње Европски град спорта за 2025. годину. Он каже да од клубова очекују још боље резултате, те истиче да се у Требињу 4.000 младих до 18 година бави спортом.

"Млади су нам такође приоритет, желимо да им дамо подршку, да Требиње буде студентски град, да повећамо број студената, ојачамо наше факултете, опремимо просторије", нагласио је Ћурић.

Он је навео да је велики број програма подршке породици, па се у граду рађа све више дјеце, што потврђује да пронаталитетна полтика даје резултате.

Ћурић је рекао да је замишљено да се већа подршка да руралном туризму, будући да је све више заинтересованих за уживање у нетакнутој природи.

Он је додао да ће бити унапријеђен Парк природе Орјен, као и повећан број сеоских газдинстава, те позвао заинтересоване да се јаве.