latinica  ћирилица
29/09/2024 |  09:38 ⇒ 11:54 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске: Процедура остваривања права на неинвазивно пренатално тестирање

Фонд здравственог осигурања Републике Српске послао је обавјештење свим здравственим установама о процедури и начину остваривања права на неинвазивно пренатално тестирање из крви труднице (НИПТ), будући да од 1. октобра труднице узорке крви за НИПТ могу да дају у болницама, односно Универзитетско-клиничком центру Републике Српске.
Фонд здравственог осигурања - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурањаФото: РТРС

Ову услугу ће у потпуности финансирати Фонд здравственог осигурања, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању, као и Програмом неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница за 2024. годину.

Програмом је дефинисан и пакет НИПТ који обухвата одређивање ризика за сљедеће поремећеје хромозома код фетуса: тризомија 21 (синдром Даун), тризомија 18 (синдром Едвардс) и тризомија 13 (синдром Патау).

- Дакле, право на овај тест имају све труднице без обзира на године, изузев оних код којих тест није изводљив и то у сљедећим случајевима: вишеплодне трудноће, трудноћа са донираном јајном ћелијом, близаначка трудноћа код сурогат мајчинства, у случајевима несталог близанца и ако је трудници трансплантирана коштана срж - наводи се у саопштењу Фонда.

Такође, Програмом је прописана и процедура остваривања овог права, а дефинисано је сљедеће:

-  Право на НИПТ труднице остварују код свог надлежног доктора медицине специјалисте гинекологије и акушерства на примарном нивоу здравствене заштите у здравственој установи која има уговор са ФЗО Српске. Дакле, код гинеколога код којег је жена регистрована;

-Како би добила упутницу за НИПТ, потребно је да се трудница правовремено наручи за преглед код свог изабраног гинеколога;

-Надлежни гинеколог даје препоруку за обављање процедуре и издаје упутницу за НИПТ уколико трудница има индикацију за овај тест;

-  Прије него што гинеколог изда упутницу, потребно је да трудница да свој пристанак на препоручену процедуру НИПТ-а, а образац пристанка доступан је у Прилогу 1 поменутог програма. Овај образац је доступан и на интернет страници ФЗО РС у линку "обрасци", као и на линку "прописи"гдје је објављен и Програм.

- Са добијеном упутницом трудница на процедуру неинвазивног пренаталног тестирања из крви одлази у здравствену установу секундарног или терцијарног нивоа здравствене заштите са којом Фонд има потписан уговор;

 - Здравствена установа у којој је узорак из крви трудница узет, узорак доставља Универзитетско клиничком центру Републике Српске, који даље шаље на анализу узорке у установу са којом је и потписао уговор за пружање ове врсте дијагностике.

Будући да су се у УКЦ Српске стекли услови за ову процедуру, престаје потреба за рефундацијом трошкова преталаног тестирања које је до сада било омогућено.

Право на рефундацију ће имати само осигураници који су радили или ће урадити НИПТ до октобра, односно док се не омогући узимање узорака у болницама и УКЦ-у Српске (рок за рефундације је годину дана).

- Напомињемо да је Програм неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница усвојен и за 2025. годину у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању, а сви програми су доступни и на нашој интернет страници у линку "прописи", па "програми" - закључили су из Фонда.