latinica  ћирилица
28/09/2024 |  22:00 ⇒ 22:01 | Аутор: СРНА

Нетањаху: Елиминација Насралаха - услов за постизање израелских циљева

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је у првом јавном обраћању од убиства вође Хезболаха Хасана Насралаха рекао је да је његова елиминација услов за постизање тренутних циљева Израела да се становници сјевера врате у своје домове на сјеверу и да се промијене односи снага у региону.
Бењамин Нетањаху (Фото: EPA/SARAH YENESEL) -
Бењамин Нетањаху (Фото: EPA/SARAH YENESEL)

Нетањаху је истакао да је раније ове седмице закључио да израелски удари на циљеве покрета у Либану тих дана нису били довољни.

- Почетком седмице сам закључио да снажни удари које је израелска војска нанијела Хезболаху посљедњих дана нису довољни јер док је Насралах био жив, он би брзо обновио капацитет Хезболаха. Према томе, ја сам издао наредбу и он више није са нама - рекао је Нетањаху.

Он је Насралаха назвао "терористом број један" и "главним мотором иранске осовине зла", додајући да је Хезболах сковао планове да уништи Израел.

Он је додао да ће елиминација лидера Хезболаха помоћи напорима да буду ослобођени таоци у Појасу Газе.

- Уклањање Насралаха је услов за постизање наших садашњих циљева – безбједан повратак становника сјевера својим домовима и промјена равнотеже снага у региону у годинама које долазе - навео је Нетањаху.

Либански покрет Хезболах потврдио је раније да је његов лидер Хасан Насралах убијен у израелском ваздушном нападу на Бејрут.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су касније да су ваздушне снаге те земље елиминисале и високог обавјештајног званичника покрета Хезболах у Бејруту Хасана Халила Јасина