latinica  ћирилица
28/09/2024 |  21:18 ⇒ 21:20 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Тешкоће су дате да би изнијели из себе све дароване потенцијале

Његова светост патријарх српски Порфирије изјавио је да су тешкоће које су задесиле Србе дате да би изнијели из себе све потенцијале које је Бог даровао, а много их је.
Патријарх Порфирије у Цркви Светог Николе - Фото: СРНА
Патријарх Порфирије у Цркви Светог НиколеФото: СРНА

Српски патријарх, који је вечерас присуствовао свечаној академији у Цркви Светог Николе у которском Старом граду поводом 185 година постојања Српског пјевачког друштва "Јединство" из Котора, истакао је да позив за јединство јесу свети путокази и завјет који је Господ оставио.

- Славимо јубилеј хора "Јединство" који одражава Христову поруку да будемо једно, уједињени у слободу, лепоту, правду, истину и љубав у Христу - нагласио је патријарх Порфирије.

Његова светост је додао да чињеница са којом се суочио сваки пут када је долазио у Црну Гору јесте то јединство.

- Узрастања нема без искушења, који су испити за нас, било их је у последњим деценијама, а има их и данас - рекао је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, Котор је краљевски град за који је Свети Стефан Дечански рекао: "дошао сам у своју дедовину".

- Осјећам да сам дошао у своју дедовину, гдје год је стопа Светога Саве и његове молитве Богу, то је дједовина сваког светосавца, сваког који је повјеровао у Христа и кренуо његовим путем - рекао је српски патријарх.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије нагласио је да 185 година пјевачко друштво "Јединство" украшава богослужења и све народне свечености у посљедњих 30 година, те је заслужило највећу пажњу и похвале.

На свечаности је изведен богати музички програм дјечијих и других хорова "Јединства".