latinica  ћирилица
28/09/2024 |  19:35 | Аутор: РТРС

Лавров пред УН: Самоубилачки покушаји да се рат води са нуклеарном земљом су бесмислени

Самоубилачки покушаји да се рат води са нуклеарном земљом као што је Русија су бесмислени, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у говору пред Генералном скупштином УН у Њујорку.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO)

- Русији је објављен рат са циљем да јој се нанесе стратешки пораз, баш као што је то био план Лондона и Вашингтона у мају 1945. године када су након завршетка Другог свјетског рата планирали операцију Незамисливо са циљем да униште СССР. Тада се то чувало у строгој тајности, међутим, данашњи англосаксонски стратези своје планове ни не скривају, све док мисле да ће Русију побиједити рукама нелегитимног неонацистичког кијевског режима. Сад припремају и Европу како би се у она упустила у ту самоубилачку авантуру. Нећу овдје да говорим о бесмислености и опасности идеје ратовати до побједе са нуклеарном Русијом, као што је Русија - рекао је он.

Лавров је рекао и да Русија позива све земље које се залажу за мирно рјешавање украјинске кризе да узму у обзир првобитне разлоге због чега је тај конфликт уопште и покренут.

- Позивамо пријатеље да у пуној мјери узму у обзир све разлоге због чега је ова ситуација настала. Уколико се ти разлози не уклоне у Европи никад неће бити праведног мира који се темељи на повељи УН - рекао је руски шеф дипломатије на општеполитичкој дискусији 79. засједања Генералне скупштине УН.

Навео је и да Русија веома цени напоре читавог низа партнера да из најбољих намјера предлажу посредничке иницијативе са циљем рјешавања украјинског конфликта за разлику од "формуле мира" Володимира Зеленског која не води никуда.

Такође је примјетио да Русија није против дијалога са Западом, али да је Москва преузела иницијативу да формира архитектуру једнаке и недјељиве безбједности у Евроазији, отворену за све земље и организације континента.

Овом питању биће посвећена међународна конференција у Минску, која ће почети 31. октобра.

Коментаришући израелске нападе на Либан, Лавров је рекао да су они нехумани, и да је Вашингтон у најмању руку знао за припрему тог, како је рекао, терористичког напада.

"Пакт за будућност" – слаткорјечива манипулација

Говорећи о "Пакту за будућност", који је припремљен под окриљем УН, Лавров је рекао да тај документ представља само лијепо формулисану декларацију, будући да се припремао под контролом западних "манипулатора" без учешћа свих чланица организације.

- Потребно је договарати се праведно, уз учешће свих чланица УН, а не тако како се припремао такозвани "Пакт за будућност" - без иједне дискусије на којој би присуствовале све земље. Умјесто тога, припрема документа водила се под строгом контролом западних манипулатора. Као резултат тога, Пакт који се још није ни родио, већ је попунио пантеон лепо формулиасних декларација на енглеском језику - казао је руски дипломата.

Говорећи о томе да се одлуке УН не спроводе доследно, Лавров је истакао да се исто третирају и обавезујуће одлуке Савјета безбједности и као пример навео Косово и Метохију и Дејтонски споразум. Као најистакнутији пример кршења одлука СБ Уједињених нација навео је питање формирања палестинске државе.

Лавров се осврнуо и на саме УН рекавши да би се тој организацији могао улити нови живот уколико би се поново успоставило повјерење на основу једнакости свих земаља.

- Још увијек није касно да се улије нови живот Уједињеним нацијама, али то није могуће учинити путем самита и декларација које немају везе са реалношћу, већ успостављањем повјерења на основу принципа суверене једнакости свих држава - нагласио је.

У Савету безбедности Уједињених нација већ је превише западних држава и неопходна је већа репрезентација Глобалног југа у том тијелу, саопштио је Лавров наводећи да је то један од корака ка праведнијем свијету.