latinica  ћирилица
28/09/2024 |  19:09 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Међународни конгрес стоматолога у Фочи - немјерљив значај за развој ове гране медицине (ВИДЕО)

У Фочи Седми међународни конгрес стоматолога.
7. Међународни конгрес, Фоча - Фото: РТРС
7. Међународни конгрес, ФочаФото: РТРС

Учествује 500 стоматолога из Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Хрватске, Српске и Федерације БиХ, пред којима су бројне научне и практичне теме.

Стресан живот узима данак и на здрављу зуба.

У порасту је бруксизам - шкрипање зубима ноћу.

Стрес се тешко отклања, зуби пропадају. Клиничари одговарају – квалитетним материјалима штите зубе.

Уз предавања и практични курсеви од дијагностике до лијечења. Први пут и сложен хируршки захват преношен видео линком.

- Да виде уствари како то изгледа у реланим условима, другачије је радити на моделима другачије на живом пацијенту - рекао је Никола Стојановић, помоћник декана за Студијски порграм стоматологија Медицинског факултета Фоча.

- Мени је веома драго што су и млади имали прилику да кроз курсеве и радионице нешто ново науче - истакао је Војкан Лазић, продекан Стоматолошког факултета Београд.

Све ово отвара могућности и за научну сарадњу.

- Састајемо се с циљем да усмјеравамо знање ка идућим научним истраживањима у сарадњи факултета у Фочи и Скопљу - напоменула је Соња Апостолска, декан Медицинског факултета Скопље.

- Истраживање које расте захваљујући оваквим скуповима гдје се уговарају пројекти и развијају истраживачке идеје - додао је Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча.

У Стоматолошкој комори Српске истичу - без усавршавања, нема ни добре праксе. Очекују измјену Закона о здравственој заштити.

- Све коморе имају право да организују овакве скупове, нажалост промјеном закона 2017. године ми то не можемо да радимо, а све коморе у региону могу. Потребно је што више стручних скупова - поручио је Саша Дабић, предсједник Коморе доктора стоматологије Српске.

У Фочи је договорено и унапређење сарадње комора доктора стоматологије Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, ФБиХ и Републике Српске.