latinica  ћирилица
28/09/2024 |  19:08 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

У Приједору симпозијум "Поремећаји из аутистичног спектра - изазови новог доба" (ВИДЕО)

У Приједору је отворен симпозиујм "Поремећаји из аутистичног спектра - изазови новог доба". Учествује више од 270 учесника, а предавачи су доктори из Приједора, Сплита, и Љубљане.
Симпозијум у Приједору - Фото: РТРС
Симпозијум у ПриједоруФото: РТРС

Повећана учесталост дјеце са поремећајима из аутистичног спектра захтијева свакодневну едукацију, не само родитеља, већ и шире јавности о овој теми.

Рана дијагностика доприноси раним интеревенцијама а самим тим и бољим исходима комбинованих третманских поступака.

- Данас се баш због тога иде на ове скупове, да би на неки начин ишли што раније ка дијагностици, односно, да би што раније ту дјецу укључили у ране рехабилитацијске третмане - истакла је Бисерка Решић, Медицински факултет, Свеучилиште у Сплиту.

- Ми смо хтјели закључно да видимо какво је стање тренутно код нас и о којем броју пацијената ми причамо, значи реална ситуација на терену - напоменула је Тања Кукић, Дом здравља Приједор.

Ресорно министарство 15 година реализују разне активности с циљем унапређења односа према особама с поремећајима из аутистичног спектра.

- Ми смо 2022. године донијели стратегију развоја менталног здравља до 2030. године, тако да основне правце развоја смо трасирали - навео је Милан Латиновић, помоћник министра здравља и социјалне заштите у Влади Српске.

- Доказ томе да нисмо погријешили са темом је велика заинтересованост, не само из регије већ и других земаља што се тиче самих учесника - закључио је Милош Марјановић, предјседник Организационог одбора, директор Јавне здравстене установе "Дом здравља", Приједор.

Покровитељ Симпозијума је град Приједор.