latinica  ћирилица
28/09/2024 |  16:58 | Аутор: РТРС

ПДП се оштро противи произвољним тумачењима и казнама ЦИК-а

Предсједништво ПДП-а саопштило је да јесте за поштовање изборних правила, али се оштро противи одлукама Централне изборне комисије које произилазе из слободних тумачења и казненој политици која је непримјерена и произвољна.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

Предсједништво ПДП подржало је кандидата те странке за начелника општине Калиновик Владу Сладоју који је, како су навели, неправедно санкционисан од ЦИК-а, те истакло да је истовремено из Тужилаштва БиХ саопштено да обустављају истрагу против лидера СДА Бакира Изетбеговића "због недовољно доказа" у вези са његовим говором у преткампањи 2022. године када је, отворено и јавно, најавио формирање паравојних формација састављених од ловаца и младих људи.

- Још једном се потврђује синтагма да логика престаје ондје гдје почиње БиХ - навели су из ПДП-а.

Из ове странке су одбацили све квалификације о говору мржње Сладоја и сматрају погрешним и тенденциозним тумачења ЦИК-а.

- Правни тим ПДП-а ће уложити жалбу у име партије, али и у име Сладоје, јер не можемо да прихватимо ни оптужбе нити драконску казну. Предсједништво ПДП јавно пита ЦИК, на основу чега можете да изрекнете овакву санкцију политички потпуно анонимном човјеку који се у једној малој општини покушава изборити за промјене - истакли су ПДП-а.

ЦИК је казнио Сладоју са 20.000 КМ, што је једна од највећих казни у досадашњој кампањи, и то због говора мржње јер је, како сматра ЦИК, објавио предизборни плакат у војној униформи и порукама и позивима "на мобилизацију, алудирајући на гласање за локалне изборе".