latinica  ћирилица
28/09/2024 |  16:28 ⇒ 16:41 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Измјене руске нуклеарне доктрине - реципрочан одговор на став противника Русије

Измјене руске нуклеарне доктрине представљају реципрочни одговор на став који заузимају противници Русије, рекао је портпарол Кремља Дмитри Песков.
Дмитри Песков (фото: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV/REUTERS) -
Дмитри Песков (фото: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV/REUTERS)

- Званична објава је званична објава. Тим прије када долази са тако високог или највишег мјеста. Наравном, ми градимо своју позицију о приступу оних који седе преко пута нас или наших партнера или наших противника, непријатеља, управо на бази званичних објава. Тако да је то апсолутно одраз оног става који они заузимају - рекао је Песков у разговору с новинаром Павлом Зарубином на питање колико су на измјене доктрине утицале изјаве високих званичника Њемачке, САД и других о томе да Русија наводно спрема напад и да се морају припремати за рат с њом.

Руски предсједник Владимир Путин је на седници Савјета безбједности о нуклеарном обуздавању предложио да се унесе низ појашњења по питању услова примјене нуклеарног оружја.

Путин је истакао да Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје - ако то буде представљало пријетњу виталним интересима државе.