latinica  ћирилица
28/09/2024 |  15:46 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Освештан Храм Светог великомученика Георгија - мјесто у којем се сакупљају људска мудрост и вјештина (ВИДЕО)

У присуству великог броја вјерника, у бањалучком насељу Паприковац освештан је Храм Светог великомученика Георгија.
освештање Храма Светог великомученика Георгија - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
освештање Храма Светог великомученика ГеоргијаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Литургији и освештању присуствовали су предсједник Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, која је са својом породицом кум Храма.

Након 80 година, Бањалука је добила Храм Светог великомученика Георгија - мјесто гдје ће се окупљати вјерници у својој молитви. Након што су га срушиле усташе 1941. године, обнова Храма је почела 2013. године. За вјернике данас велики дан.

- Ово је народ Паприковца, наше парохије. Чекамо преко 80 година, да би поново дочекали свог архијереја да нам освети храм - навео је парох Слободан Марин, парох.

Најважније је да су храмови и цркве испуњени народом, поручио је митрополит бањалучки Јефрем који је служио литургију уз саслужење великог броја епископа и свештенства Српске православне цркве.

Храмови су нешто најљепше и центар у који се сакупљају људска мудрост и вјештина, изјавио је епископ марчански Сава.

- Нама је најважније да је он испуњен народом Божијим. Црква то је народ а грађевина је грађена и она не би имала смисла ако не би окупљала народ наш православни - истакао је митрополит бањалучки Јефрем.

- Као што је тај храм био разрушен са намјером да никада више на овом мјесту се не окупљају православни хришћани - ево нас више од 80 година поново сабрани - додао је епископ марчански Сава.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је велика част за њену породицу да кумују Храму Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Паприковац.

- Ми смо пресрећни што се овдје након 80 година поново нашла црква на овом мјесту. Мјесто гдје се окупља - гдје долазе мала дјеца. Представља сигуро један од наших центара активности - истакла је Цвијановић.

У протеклих 20 година у Епархији бањалучкој подигнуто је више од 300 храмова. Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су цркве и храмови неуништиви.

- Црква је неуништива и храмови. Да могу невремена да наиђу и да их покваре, попале али народ се увијек ваздигне и дигне се и црква. Та симболична димензија је најважнија - поручио је Додик.

У Храму Светог великомученика Георгија се налази и чудотворна икона Пресвете Богородице Брзопомоћнице из Свете Горе.

На Светој Гори, у манастиру Дохијар, налази се прототип ове иконе који је према црквеном предању насликан у 10. вијеку, за живота оснивача те светиње, преподобног Неофита.