latinica  ћирилица
28/09/2024 |  14:58 | Аутор: СРНА

СНСД: Сарадњом републичких и локалних власти до лакше куповине прве некретнине

Добром сарадњом републичких и локалних власти реализација иницијативе, која би требала бити законски уређена, о поврату ПДВ-а на куповину прве некретнине била би веома ефикасна, поручили су данас генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић и кандидат ове странке за градоначелника Бањалуке Никола Шобот.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

Амиџић је истакао да је за Републику Српску веома важно да кроз овакав системски закон помогну свима који купују прву некретнину, али и подигну ниво привредне активности у области восокоградње и на тај начин обезбиједе стабилност тог сектора и пуњења јавних финансија и фондова.

- Ако је основна цијена стана од 40 метара квадратних 100.00 КМ, олакшице или оно чега ће се Република одрећи је 17.000 КМ - рекао је Амиџић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Шобот је додао да његов програм подразумијева и додатне олакшице у овом сегменту попут укидања ренте за оне грађане који су остварили право на поврат ПДВ-а за куповину прве некретнине.

- Поврат на куповину прве некретнине биће у просјеку око 2.500 КМ и то је још једна од мјера којима ће град помоћи стамбено збрињавање младих. Поред мјера које планирамо у запошљавању и отварању нових радних мјеста, мислим да је ово корисна ствар да задржимо младе људе - рекао је Шобот.

Он је истакао да ће се системски приступити и рјешавању проблема пензионера, прије свега радиће се на изради социјалне карте, те ће Бањалука давати субвенције за набаку лијекова за које трошкове не сноси Фонд здравственог осигурања Српске.

- Наше опредијељење је да се морају повећати плате у Градској управи, јер трошкови живота расту, а плате и примања су остала на истом нивоу. Опредјељење је да идемо у правцу повећања плата у склАду са финансијским могућностима града - најавио је Шобот.

Он је додао да ће се приоритетно бавити финансијском консолидацијом града, али и рјешавањем егзистенцијалних питања урбане и сеоске средине, попут водоснабдијевања.