latinica  ћирилица
28/09/2024 |  10:49 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Лукач: Ријеч рат треба забранити у БиХ, рјешење је демилитаризација коју је заговарао Додик

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ријеч рат треба да буде забрањена у БиХ и истако да демилитаризација може бити најбоље рјешење за БиХ.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

Лукач је изјавио да су ратнохушкачке изјаве често долазиле од политичара из Федерације БиХ, истакавши да није сигуран да би неко данас прихватио да иде у рат и слиједи такву ретрограду политику.

- Мислим да би већина људи у том случају побјегла из БиХ. Такве изјаве политичара су неодговорне и не треба им дозволити да буду у политици. Они застрашују народ. Људи морају да размишљају да ли ће сутра његово дијете поново морати да иде у рат и да ли ће да преживи - рекао је Лукач.

Он је навео да је протеклу генерацију неко одвео у рат и да је било тешко објаснити зашто пуцају одједном једни на друге, и то они који су до јуче сложно живјели, школовали се и тренирали заједно.

- Увијек је недоречено питање ко је крив за рат и увијек је то `она друга страна`. Ко сада нормалан може да тако размишља. Ја сам био у рату и доживио сам много тешких ситуација. Ниједна страна није добила. Сви су изгубили - каже Лукач.

Он је рекао да се нико не може прогласити побједником након рата, те да се максималистички циљеви народа у БиХ не могу остварити.

- Суђено нам је да живимо заједно, једни с другима. Боље је да покушамо да будемо добре комшије и да се бринемо о својим интересима и интересима наше дјеце. Позивам грађане да на изборима казне оне који на било који начин плаше грађане и позивају на рат  - рекао је Лукач.

С тим у вези, Лукач поздравља и политику војне неутралности коју заступа Република Српска, али и Србија, прије свега, због садашњих околности, али и прошлости када је НАТО савез бомбардовао Србе.

- Немамо повјерења у оне који су нас некад бомбардовали и убијали нашу дјецу, да будемо данас заједно са њима и да заједно сутра наша дјеца, то јест наши војници, проводе акције негдје по свијету и гину за туђе интересе. Ми покушавамо да останемо неутрални и да не будемо припадници ниједне војне алијансе - поручио је Лукач.

Говорећи о војној политици, Лукач је истакао да због наведеног, те због политичких околности, БиХ не може бити дио ниједног војног савеза, као и да демилитаризација може бити рјешење, истакавши да је ту политику заступао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Ако се сјећате, послије рата, једини политичар који је управо предлагао демилитаризацију БиХ и да нам не треба никаква војска био је управо Милорад Додик. И то никада није прошло - нагласио је Лукач.

Он је указао да се било какав облик сарадње са државама у региону тумачи на погрешан начин и да је питање безбједности кључно за очување мира и стабилности, те подсјећа да се чак и полицијска вјежба Српске и Србије из политичког Сарајева доводила у негативан контекст, баш као и отказана вјежба на Мањачи припадника Оружаних снага БиХ и Војске Србије.

- Ту су одмах долазили сигнали из Федерације да је то агресија на БиХ, да улази страна војска на земљу БиХ и тако даље. Ми смо чак имали једну вјежбу коју је МУП Српске радио на Дрини код Зворника са Жандармеријом и Полицијом Србије. Већ сљедећи дан из Федерације су били такви медијски напади у смислу да је пробијена граница БиХ, да је то агресија и да су нарушена не знам каква правила. Сматрам да морамо да сарађујемо у нашем региону - истакао је Лукач.

Он је навео да је сарадња у региону неохподна и да се неодговорним изјавама званичника и јефтиним скупљањем политичких поена само доприноси онима који крше законе и у изазовној безбједносној ситуацији виде своју шансу.