latinica  ћирилица
28/09/2024 |  10:29 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

"Полиција гарант безбједности, не опрема се да води рат већ да чува мир"

Полиција Републике Српске је гарант безједности свих грађана и спремна је да одговори свима задацима, рекао је бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач у подкасту СРНЕ, истакавши да је иза Српске један тежак период који се огледао у покушајима укидања Министарства унутрашњих послова што би довело у питање и опстанак Републике.
Полиција Српске - Фото: РТРС
Полиција СрпскеФото: РТРС

- Полиција мора да гарантује безбједност свим нашим грађанима, а припадници МУП-а морају да буду довољно опремљени и обучени, да имају довољно знања и искуства да могу да одговоре свим изазовима, те да спријече све негативне догађаје који могу да наруше безбједност наших грађана. Мислим да смо успјели да то урадимо свих ових година. Да нисмо успјели, не би данас имали Републику Српску - рекао је Лукач.

Он је указао да је Република Српска у протеклом периоду, веома тешком, изгубила бројне надлежности, а једна од њих је свакако и одбрана, односно Војска Републике Српске.

- С овим данас што имамо, ипак веома добро функционишемо и можемо да будемо, оно што ми обично кажемо, бољи дио БиХ. Сама безбједност наших грађана свих тих година је била и угрожена - навео је Лукач.

Подсјетио је и на терористичке акте који су се дешавали на тлу БиХ, односно Републике Српске, у Зворнику када је убијен полицајац и додао да је због тога важно улагати у МУП Републике Српске.

- Нажалост, морају се десити неки тешки догађаји да би вас покренули да урадите нешто и да људи схвате да се мора урадити много више. Власт је у том тренутку схватила да морамо да урадимо много више. Ја сам изашао са одређеним приједлозима, тада су предсједница Владе Жељка Цвјановић и предсједник Српске Милорад Додик прихватили све то што је било предложено - рекао је Лукач.

Каже да је захваљујући тој визији, данас Република Српска богатија за један модерни Центар за обуку полицијских кадрова, али и за добро опремљену Полицију.

- Ја сам затекао у магацинима МУП-а врло мало и опреме и оружја које је функционално и које може да буде кориштено за заштиту наших грађана и за њихову безбједност. Када у Бањалуци имате хиљаду и по полицајаца, имате у магацину 50 старих пушака које су остале из рата и питање је колико су уопште функционалне и употребљиве. Шта да радите са тим? Коме да подијелите 50 пушака на хиљаду и по људи? И шта да можете да претпостављате гдје ће нешто да се деси па да тим људима дате то оружје- истакао је Лукач.

Он је навео да је МУП Републике Српске одговорио свим безбједносним изазовима и да је то институција која је већ дуже вријеме препозната у региону.

- Влада је то препознала, уложили смо одређена средства у опрему, оружје и у школовање наше полиције. Мислим да смо данас успјели да достигнемо један завидан ниво опремљености и обучености. Такође смо Центар за обуку у Залужанима организовали на простору од 75 хектара, гдје имате теоријску и практичну обуку као и стрелиште - рекао је Лукач.

Лукач каже да се данас на улицама може видјети млади кадар који је замјена за оне који су дали огроман допринос стварању Републике Српске, али и очувању МУП-а.

- Не може полиција да функционише без младих људи. Успјели смо да уведемо велики број младих људи, да их одшколујемо и да их опремимо са новим униформама, опремом и оружјем - навео је Лукач.

Према његовим ријечима, Република Српска сада има сигурну Жандармерију која је спремна да одговори сваком задатку у својој политичкој управи, као и Специјалну антитерористичку јединицу која је једна од најбољих у региону.

- Скоро сваки припадник САЈ-а има на располагању пет различитих пушака, различитог калибра и намјене. Осим тога, набавили смо нова оклопна возила "деспоте" и "вихоре" које користи САЈ. Такође, формирали смо Хеликоптерску јединицу, гдје имамо нове руске хеликоптере који омогућавају да брзо реагујемо - нагласио је Лукач.

Он је указо да је управо због застарјеле опреме, у тренутку терористичког акта у Зворнику, заковао пиштољ једном од полицијских службеника и истакао да је данас МУП много боље опремљен.

- Данас сигурно имамо Полицију која може да се носи са таквим изазовима и да води борбу ако треба и са терористичким групама и са појединцима, као и да спријечи наношење штете нашим грађанима и њиховој имовини - рекао је он.

Говорећи о опремљености МУП-а, Лукач је у подкасту СРНЕ истакао да су у прошлости неодговорни званичници критиковали набавку оружја и опреме за припаднике МУП-а Републике Српске, истакавши да и МУП Федерације БиХ треба да уради исто јер се на тај начин штите животи и имовина грађана.

- Ја то никад нисам критиковао и никад нисам хтио да кажем да полиција не треба да има и кратко и дуго оружје и да има оклопна возила и да има хеликоптер. Мора да има опрему, мора да има оружје да би могли то да раде. И свима њима сам увијек говорио зашто то радите, зашто критикујете такве ствари - указао је Лукач.

Он је оцијенио да праве грешку они који критикују опремање полицијских службеника, истакавши да су управо полицајци били мета терористичких напада у прошлости.

- Ниједна полиција се данас не опрема да би водила неки рат. Полиција не може да води рат. Војске воде рат и са тешким оруђем и са свим другим. Полиција са својим лаким наоружањем, пиштољима и пушкама не може да води рат. Не опрема се за то већ да чува безбједност наших грађана - поручио је Лукач.