latinica  ћирилица
28/09/2024 |  10:12 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

Проглашењем Пала за пријестоницу Српске истакло би се јединство

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за област међународне економске сарадње Ненад Поповић изјавио је да би се проглашењем Пала за пријестоницу Републике Српске још једном истакло јединство српског народа и потврдио да ће Србија наставити да подржава Српску и руководство ове општине у остваривању заједничких циљева.
Општина Пале - Фото: РТРС
Општина ПалеФото: РТРС

Истичући подршку иницијативи да Пале постану пријестоница Републике Српске, Поповић је рекао да су Пале симбол очувања српства и мјесто гдје је српски народ, први пут, показао своје национално јединство.

- Пале су симбол очувања српства и српског народа у цјелини! Да, тиме би апсолутно био враћен значај истинској престоници српског народа, западно од Дрине и истакло би се још једном јединство српског народа у цјелини и јединство цјелокупне територије Српске! -  нагласио је Поповић.

Он је потврдио да ће Србија наставити да подржава Републику Српску и руководство Пала.

- Подржао сам иницијативу да се на Палама отворе нови факултети, да се изгради музеј, библиотека и архив града - рекао је Поповић, који је задужен и за област друштвеног положаја цркве у земљи и иностранству.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина иницирао је идеју да Пале постану пријестоница Републике Српске, за коју је раније добио подршку предсједника Српске Милорада Додика.

Шкипина је рекао да Пале, као мјесто гдје је рођена Република Српска и створене њене институције, заслужују статус пријестонице, те да ће помоћ у реализацији те идеје пружити и Влада Србије.